Monday, April 19, 2010

Memperbaharui Momentum Sebuah Perjuangan

Alhamdulillah,syukur kepada Allah yang masih memberi kesempatan pada saya untuk mengambil peduli,membuat sesuatu pada blog yang telah bersawang dan berkusam ini. Satu visi jangka pendek yang telah lama dirancang tetapi baru kini teraplikasi.Justify Full
Semasa saya bersembang-sembang dengan beberapa orang sahabat dan adik-adik usrah saya, ramai yang mengakui dan bersetuju, gelombang facebook yang mengganas di mana-mana sahaja kini antara penyebab ada dikalangan kami yang dulunya blogger yang aktif, kini menjadi begitu pasif, blog terbiar sepi tanpa sebarang update terkini. Facebook sudah menjadi alternatif mudah,ringkas dan efektif untuk meng'update' status diri. Tak perlu bersusah payah memerah idea, menyusun ayat yang rapi untuk membuat sebuah posting di blog, cukup sekadar beberapa ayat ringkas di facebook. Kalau blog,masakan nak posting satu entry hanya sekadar dengan beberapa ayat sahaja.Letih orang buka blog kita semata-mata hanya ingin menatap posting yang berbunyi, "Saya ke Melaka hari ni,doakan perjalanan selamat". Facebook juga membolehkan kita berinteraksi dengan beratus-ratus orang serentak dalam masa yang sama berbincang sesuatu isu atau persoalan tanpa ada batasan jaringan.

Saya mungkin antara golongan yang mula meng'anaktiri'kan blog tatkala begitu asyik dengan facebook. Fitrah manusia,sukakan sesuatu yang baru dan lebih mudah. Hendak membuka blog sendiri rasa susah,sampaikan hampir saja saya terlupa password blog sendiri! Suami saya mencadangkan saya menukar template blog dan masukkan benda-benda baru dalam blog.Baru akan rasa lebih bersemangat katanya. Beliau memang "pendesak tegar" saya untuk meng'update' blog.Saya mencubanya dan hasilnya agak memberansangkan.Saya mula menaip posting ini sejurus sahaja selesai menukar template blog!

Tiba-tiba saya teringatkan peristiwa Hijrah Nabi Muhammad S.A.W dan juga peristiwa perjanjian Hudaibiyah. Dua skrip penting dalam sejarah Islam yang menjadi 'tipping point' dalam perjuangan Rasulullah menyebarkan agama Islam. Dua peristiwa yang mendatangkan impak yang cukup dasyat dalam perjuangan Rasulullan S.A.W. walau hanya sekadar dengan nama sebuah perpindahan dan perjanjian.

Dalam hidup kita yang hanya sekali ini,jangan mudah mengalah melakukan sesuatu yang baik,jangan mudah menyerah dalam perjuangan. Sentiasa mencari jalan dan alternatif untuk sentiasa mampu menyelesaikan sebarang masalah yang kita hadapi dan bersemangat menempuh hidup.Perbaharuilah niat,perbaharuilah momentum sebuah perjuangan walau hanya sekadar dengan menukar template blog!

Saya hanya manusia biasa yang ingin menulis di blog ini,untuk peringatan dan perkongsian bermanfaat buat diri dan sesiapa yang sudi.Hakikatnya,kita hidup untuk agenda Allah!

Blog ini masih under construction,tanpa bantuan suami (sebab dia sangat sibuk) saya memang agak terkial-kial menguruskan blog ini. Namun kerana momentum semangat yang ada kini,saya meredah apa sahaja yang ada walau sangat susah untuk saya memahami html code dan sebagainya. Nampaknya saya perlukan sedikit bantuan muakhah saya jika gagal dalam redahan ;-)

Hari ni ke Sekolah Menengah Seksyen 19 bersama suami dan krew IP MINDA,esok rancangnya ingin berada di Hulu Selangor bersama ibu mertua yang dah seminggu di sana!

2 comments:

Ustaz Nazmi said...

Salam...Teruskan update blog...Mungkin kalau bahan yang ilmiah kita akan sedikit malas untuk menulis...mungkin ustazah boleh tulis bahan-bahan yang santai.. Atau sekadar gambar2 shja...

Khaulah Azwar said...

Shbt, nmpknya ana juga mula meng'anaktirikan' blog ana..huhu, mmg x dinafikan FB memang mudah, senang & friendly user :)

Syukran ats perkongsian. I always become ur fan's blog, hehe..

Teruskan menulis shbt ;)