Monday, June 29, 2009

Debat Diteruskan Di Rumah No.36

Ada juga sebahagian muslimat dari kampus UIA dan kampus-kampus lain yang menghubungi saya, menanyakan perkara sebenar yang berlaku dalam GAMIS, terutamanya antara suami saya dan Ust Dzul sejak isu debat berkenaan kerajaan perpaduan antara Ust Meor dan Ust Dzul ini timbul. Saya pada mulanya juga tidak begitu mengetahui tentang isu ini. Sekadar membaca-baca, tak pandang berat sangat pun. Pernah bercakap dan berbincang-bincang dengan suami, pernah juga 'tidak sehaluan' dengan beliau, tapi kami very professional bila berada dalam fatrah diskusi ilmiyah dan perbezaan pandangan kami raikan. Ini bukan tempatnya perlu saya taat dan wala' kepada suami.

Sebenarnya, tak ade ape pun yang kecoh sangat saya rasa. Suami saya pun tenang je, masih meneruskan rutin hidup kami seperti biasa. Masih dengan 'kegilaan' beliau yang makin menjadi-jadi terhadap Sultan Muhammad Al-Fateh. Kami masih lagi giat menjual buku hebat karangan Ust Dzul. Semua seperti biasa. Ust Dzul pun saya rasa begitu. Beliau masih ber'sms' dengan suami saya seperti biasa. Tulisan di blog beliau pun masih seperti biasa, masih 'Ust Dzul'. Secara peribadinya, saya cukup menghormati dan mengagumi Ust Dzulkhairi, beliau cuba merintis sesuatu yang baru. Biasalah bila jadi perintis ni banyak cabaran dan dugaannya.

Biasalah berbeza pandangan ni. Asalkan masih dalam kawalan dan tak timbulkan perpecahan. Apatah lagi antara muslimin vs muslimin. Memang dah ma'ruf sifat mereka ini. Masing-masing 'keras'. Berbeza sedikit dengan muslimat, lebih lembut.

A man's sense of self is defined through his ability to achieve result. A women's sense of self is defined through her feelings and the quality of her relationships - John Gray, Men Are From Mars, Women Are From Venus


Saya dan suami sendiri sebenarnya berada di pihak yang berbeza dalam isu kerajaan perpaduan ini. Walau kami telah hidup bersama hampir 6 bulan, bersatu dengan aqad yang suci, tapi kami berbeza pandangan. Malah pernah berdebat dalam kereta dalam perjalanan balik dari satu usrah politik yang membincangkan tentang isu ini. Seterusnya kami masing-masing teruja mengumpul fakta dan maklumat tentang isu kerajaan perpaduan ini. Bila berbincang isu ini, mulalah masing-masing mengeluarkan hujah intelek di pihak masing-masing. Debat intelek yang tak jadi antara Ust Meor dan Ust Dzul telah terjadi di rumah kami di Darul Syuhada no. 36. Syaari vs Syuhada ;-)


Saya yakin isu ini akan berlalu dibawa angin, meninggalkan hikmah dan nostalgia dalam chapter perjuangan GAMIS. Ramai orang yang sangat menyayangi GAMIS ni sebenarnya. Buktinya ramai yang peduli, yang kritik dan puji. GAMIS bakal dipimpin pimpinan baru, bakal membuka lembaran sejarah baru. Justeru saya menyeru kita sama-sama tingkatkan kecaknaan kepada isu-isu ummah yang lebih utama. Kurangkan kontrovesi, tingkatkan prestasi !

Sekadar coretan dari satu-satunya isteri kepada Syaari..

5 comments:

Anonymous said...

Saya merasakan perlunya pada ketika ini GAMIS menekankan juga tarbiyyatulmuawalah..kerana kita sudah terlalu lama membincangkan tarbiyyatul "mu'adah" maka senantiasa gerak nadi perjuangan kita seolah-olah berdepan dengan musuh..sehingga bila tiada musuh sekalipun bagaikan penagih yang gian bila ketiadaan bekalan dadah..sanggup menjadikan tahi lembu sebagai bahan utk melepaskan gian...inilah realiti yang berlaku pada mahasiswa tanah air..bila musuh dah tiada mereka sanggup jadikan sahabat dalam jemaah sebagai musuh kerana "
terlalu berjayanya" tarbiah mu'adah yang diikuti selama ini..sebagai contoh di afghanistan akibat perang terlalu lama dengan soviet hingga jatuhnya empayar tersebut pun peperangan masih berlangsung antara puak hekmatyar dengan puak burhanuddin kemudian disusuli dengan taleban..ini semua kesan dari terlalu berjayanya tarbiah mu'adah...so fikir2kan laa dan ini yang sedang berlaku dalam GAMIS n PAS...

Abu Amru

::ummu iman:: said...

salam kak nurul,
perkara ini yg sering merisaukan sy,bila tak sependapat dengan pasangan kita..huhu kdg2 takut nak mendirikan baitul muslim..cam mana ye kak nurul??oh ya,akak tak teringin ke nak dtg UIA Kuantan?mana tahu dapat memberikan semngt baru pd para muslimat di sini..

Muhammad Hafizan bin Abd Hamid said...

terbaik setakat ni..
'alla kulli hal, abg dzul n abg syaari sama hbat!

-sarahsyafiqah- said...

pasangan yang excellent...hmmm

Ibn Ali said...

Sependapat dengan Abu Amru, ya, dan sependapat juga dengan yang lain-lain, the good baitul Muslim