Saturday, December 12, 2009

Semangat Tun Fatimah dan Dato' PG Lim Meresap Dalam Diriku

Hari Khamis, 10hb Disember yang lepas, saya bersama team Nisa' Malaysia dengan diketuai oleh Dr. Rosni telah menghadiri satu jemputan Tea Reception in The Honour of the Recipients of The Merdeka Award 2009 anjuran NIEW.

Team Nisa' Malaysia diketuai Dr. Rosni

Saya rasa ramai dikalangan kita yang tidak mengenali dan tidak tahu tentang NIEW dan juga Merdeka Award ini. Sedikit preview tentang NIEW dari website rasmi NIEW :

The Proposal to establish NAM Centre on Gender and Development was announced by the Rt. Hon. Prime Minister of Malaysia in his Keynote Address at the First NAM Ministerial Meeting on the Advancement of Women held in 2005. To realise the vision, NAM Institute for the Empowerment of Women (NIEW) was officially established on the 1st of July 2006 under the purview of the Ministry of Women, Family and Community Development.

NIEW has been organising programmes on training and capacity building for NAM Member Countries in critical areas which have been identified as crucial to the empowerment of women such as Women in Politics and Economy, Women in Education and ICT, Women in Health and Violence Against Women.

# Increase the awareness of the public and obtain their commitment to facilitate the process of women’s empowerment;
# Increase the number of empowered women;
# Increase the commitment of the target groups, people who are involved and can contribute to the empowerment of women; and
# Increase the number of countries, government agencies, organisations, corporations and individuals willing to finance women’s empowerment programmes.


Alhamdulillah, kesempatan yang ada ini benar-benar memberi manfaat dan pulangan yang besar kepada saya dan sesiapa yang mengambil manfaat dari event yang seperti ini. Walau pada mulanya saya macam agak keberatan untuk menghadirkan diri, namun suami saya terus memberi galakan.

"Pergilah, ambil spirit dari tokoh-tokoh wanita tersebut disamping boleh kuatkan engagement dengan sahabat-sahabat Nisa' dan juga tokoh-tokoh penting. Isteri abg ni kan nak jadi Senator nanti". Pujuk beliau sehingga beliau sanggup menghantar dan menjemput saya pada petang itu.

Event seperi ini membuka mata saya untuk melihat potensi sebenar makhluk yang dinamakan Allah sebagai 'wanita'. Event ini memberi penghargaan kepada tiga tokoh wanita yang telah mendapat anugerah "Merdeka Award 2009" pada bulan Ogos yang lalu. Saya membelek-belek buku Merdeka Award yang diberikan kepada setiap seorang dari kami. Barulah saya memahami apa itu Merdeka Award.

"The Merdeka Award aims to promote thought leadership and innovation, foster a culture of excellence, encourages a world view, thereby enhancing Malaysia's standing as dynamic, competitive 21st Century Global Player in all key sectors from science and technology to the arts".

Ada 2 tokoh wanita yang benar-benar membakar semangat saya pada hari itu. Semangat mereka meresap masuk ke dalam diri saya.

Tun Fatimah Hashim

Bersama Tun Fatimah Hashim (Tun Fatimah tak tengok camera pulak.huhu)

Antaranya tidak lain dan tidak bukan penerima anugerah Merdeka Award ini untuk kategori "Education And Community" ialah Tun Fatimah Hashim.

Masa saya sekolah di KISAS dulu, saya ada beberapa orang rakan baik dari STF (Sekolah Tun Fatimah). Malah dalam saingan debat Bahasa Melayu yang saya sertai dulu pun STF antara saingan sengit kami. Tapi saya langsung tidak menyangka yang pada hari itu saya boleh bertemu bertentang mata dengan Tun Fatimah Hashim. Seorang wanita ulung yang STF itu diberi nama sempena nama beliau. Saya bagaikan bermimpi.

Tun Tan Sri Dr. Fatimah Hashim lahir pada 25 Disember 1924. Beliau ialah Menteri Kebajikan Am Malaysia antara 20 Mei 1969 hingga 28 Februari 1973 serta wanita pertama Malaysia dilantik sebagai Menteri Kabinet Malaysia.

Beliau telah terlibat dengan politik semenjak berumur 21 tahun. Sepanjang karier beliau dalam bidang politik, beliau telah memegang pelbagai jawatan sehinggalah akhirnya beliau dilantik menjadi Menteri dan merupakan wanita pertama yang dilantik menjadi menteri setelah beliau memenangi kerusi pilhanraya Jitra-Padang Terap 3 kali berturut-turut.

Beliau juga aktif dengan pelbagai persatuan yang membela hak wanita antaranya Majlis Kebangsaan Pertubuhan-pertubuhan Wanita (National Council of Women’s Organisations, NCWO) ditubuhkan. NCWO merupakan sebuah badan gabungan pertubuhan-pertubuhan wanita yang bertujuan, antara lain, untuk dijadikan urusetia perayaan Hari Wanita di samping menangani persoalan-persoalan wanita semasa. Sebagai Presiden NCWO, Tun Fatimah telah mengikuti beberapa persidangan wanita antarabangsa. Tun Fatimah dipilih sebagai Timbalan yang Dipertua bagi penggal pertama (1962-1965), dan menerajui NCWO selama 24 tahun sehingga bersara daripada jawatan pada tahun 1989.

Bakal Tun Fatimah ke-2 Malaysia ;-)

Antara perkara yang paling bermakna yang saya perolehi pada petang tersebut ialah dalam slot Citation Speech yang diberikan, pembentang ada menceritakan bagaimana suami Tun Fatimah, Tan Sri Abd Kadir Yusuf sudah dapat mengesan bakat kepimpinan yang ada pada Tun Fatimah sejak dari awal lagi. Tan Sri Abd Kadir yang juga merupakan Peguam Negara pertama yang dilantik selepas negara mencapai kemerdekaan merupakan seorang peguam yang berprinsip tinggi dan bersifat adil. Beliau mengatakan bahawa "Tun Fatimah is a born leader". Justeru, beliau menggalakkan Tun Fatimah untuk terlibat dengan politik. Tan Sri Kadir merupakan orang kuat yang sentiasa menyokong Tun Fatimah.

Meskipun kini sedang meniti usia emas, kredibiliti beliau masih terserlah. Walau kini terpaksa berkerusi roda, semangatnya masih waja.

Saya memasang azam sendiri untuk menjadi insan yang berguna dan bermanfaat untuk masyarakat dan ummah seperti Tun Fatimah. Banyak jasa yang telah beliau taburkan terutamanya kepada golongan wanita. Kepimpinan, karismatik, kredibiliti dan kemampuan beliau sangat luar biasa. Beliau menjadi wanita yang lain dari yang lain pada zaman beliau.

Dalam ucapan beliau, beliau mengatakan bahawa tak ada apa sangat yang beliau lakukan. Beliau bersyukur dan berterima kasih kerana dihargai. Betapa rendah dirinya beliau padahal jasa yang ditaburkan telah mendapat pengiktirafan negara. Pada tahun 1958 lagi beliau telah dianugerahkan gelaran Panglima Mangku Negara (P.M.N) oleh Sri Paduka Baginda Yang Di-Petuan Agong yang membawa gelaran 'Tan Sri'.

Beliau juga bertuah kerana mempunyai suami yang sentiasa menyokong beliau. Alhamdulillah, Allah juga kurniakan saya dengan seorang suami yang cukup memahami dan sentiasa menyokong dan memberi galakan kepada saya. Mengenangkan ini semua, saya semakin bersemangat untuk terus meningkatkan potensi diri demi untuk disumbangkan kepada perjuangan Islam.


Dato' Lim Phaik Gan

Selain itu, seorang lagi penerima anugerah Merdeka Award yang membekas di hati saya adalah Dato' Lim Phaik Gan atau Dato' PG Lim.

Beliau merupakan seorang wanita yang dilahirkan di England namun mendapat pendidikan rendah di Penang Convent School. Beliau merupakan antara wanita pertama Malaysia yang berjaya mendapat Masters in Law di Cambridge University.

Bekas peguam, feminis dan diplomat terkemuka negara ini merupakan seorang wanita yang tegas dan berpendirian teguh. Anak sulung kelahiran pasangan peguam, Lim Cheng Ean dan isterinya, Rosalind Ho-Lim ini bukan sahaja telah memberikan sumbangan bermakna kepada masyarakat malah pernah berjuang untuk meningkatkan taraf hidup rakyat Malaysia khususnya golongan yang kurang bernasib baik.

Beliau diterima sebagai peguam di English Bar, Lincoln's Inn pada tahun 1948 dan merupakan wanita Malaysia terawal yang memperoleh Ijazah Sarjana Undang-Undang daripada sebuah universiti tersohor di London.

Pada tahun 1955, Phaik Gan menyandang jawatan Setiausaha Majlis Peguam Malaya dan beliau kemudian dilantik sebagai wakil Majlis Peguam ke Persidangan Undang-Undang Komanwel di Sydney, Australia pada tahun 1965. Kerjaya Phaik Gan berkembang merentasi dua era iaitu sewaktu Tanah Melayu di bawah penjajahan British dan Malaya yang mencapai kemerdekaan di bawah pimpinan bekas Perdana Menteri, Tunku Abdul Rahman dan Tun Abdul Razak.

Bersama Dato' PG Lim & Kak Munawirah

Tidak banyak wanita Malaysia yang mampu mencapai kejayaan dan mencontohi pencapaian beliau dalam bidang perundangan, politik dan arena diplomatik. Pada tahun 1971, Phaik Gan mencipta sejarah negara apabila menjadi duta wanita pertama Malaysia ke PBB dan beliau masih menjadi ikon kepada rakyat Malaysia sehingga ke hari ini.

Beliau mengukir nama dan reputasi sebagai seorang peguam bela yang tegas dengan membela nasib pekerja-pekerja yang mendapat bayaran rendah serta hilang hak mengundi dalam kesatuan pekerja.Bagi Phaik Gan, tiada apa yang lebih penting daripada menggunakan pengetahuan perundangannya untuk membantu golongan miskin dan kurang bernasib baik.

Beliau tidak pernah mengimpikan publisiti sebaliknya berpegang kepada prinsip kemanusiaan yang menjadi pendorong dalam hidupnya.

"Saya berdepan dengan banyak cabaran terutamanya ketika menjadi seorang peguam. Saya terpaksa berhujah dan meyakinkan peguam serta hakim British, malah ada sesetengah pihak yang menganggap saya berhaluan kiri kerana menyertai Barisan Sosialis dan bukannya MCA atau parti-parti politik lain," katanya.

Phaik Gan mengakui, kejayaan tidak akan datang dengan sendiri tanpa usaha dan kerja keras kerana kehidupan ini bukannya mudah serta penuh dengan rintangan. Justeru semua orang perlu berdepan dan mengharungi cabaran untuk maju ke hadapan.

Saya benar-benar tersentuh dan tersentak bila membaca biografi Dato' PG Lim ini. Beliau merupakan seorang wanita yang memanfaatkan bidang perundangan yang menjadi kepakaran beliau untuk masyarakat. Bagaimana pula dengan saya yang juga turut menceburi bidang perundangan ini? Hati saya kelu.

Sempat bergambar dengan Wan Zaleha yang menjadi MCpada petang tersebut ;-)

Bersama 'Iron Lady', Dato' Maznah Hamid, usahawan terkemuka wanita di Malaysia. CEO Securiforce

Pada petang tersebut, bukan saya sahaja yang begitu teruja berjumpa dengan tokoh-tokoh ini. Saya bersama Kak Munawirah (ex SU GAMIS) , dan juga Fariza UM (juga ex-exco GAMIS) terus menerus menerjah tokoh-tokoh ini untuk bergambar, bersalam dan bertanya khabar dan mengcungkil rahsia mereka. Alhamdulillah. Betapa bermaknanya pertemuan kami pada petang tersebut. Moga-moga ada manfaat yang banyak untuk kami sebagai bekalan untuk menjadi srikandi pejuang agama kini dan akan datang nanti.

3 srikandi yang bakal menggegarkan Malaysia suatu hari nanti. Bakal menggantikan 3 tokoh wanita dalam bunting tersebut ;-)

2 comments:

Faridzul Nasaruddin said...

Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail telah dikurniakan anugerah Pathfinders Award oleh Omar al-Khattab Foundation yang berpusat di California. Ini sekaligus mengiktiraf peranan besar beliau sebagai seorang wanita dalam merintis jalan perjuangan kebenaran dan keadilan di Malaysia dan seantero dunia.
Motivasi dan Cabaran buat muslimat2 yang berfikrah!

Anonymous said...

who's next?:)