Monday, February 2, 2009

Red Cliff 2 : Menyingkap Karakter Kepimpinan

Berkongsi minat yang sama dengan suami - suka menonton filem-filem aksi dan kisah perang - menjadikan hidup saya setelah berumah tangga ini semakin menarik dan seronok. Di sebalik kesibukan pengajian dan perjuangan yang menjadikan masa 24 jam sehari tak cukup untuk penuhi semua aktiviti-aktiviti ini, kami cuba mengoptimumkan masa bersama yang ada antaranya dengan sama-sama menonton cerita-cerita filem yang menarik yang mempunyai ‘khibrah’, pengajarannya yang tersendiri yang sukar didapati dengan cara-cara lain. "A picture can tell a thousand words”.
Baru-baru ni, kesempatan menonton filem terbaru arahan John Woo, Red Cliff II merakamkan satu lagi episod manis dalam kehidupan bahtera perjuangan Baitul Muslim kami. Kira-kira 3 bulan yang lepas, saya telah menonton Red Cliff 1 yang sememangnya telah membuat saya cukup teruja dengan jalan ceritanya yang dipenuhi dengan pelbagai strategi perang yang halus, aksi-aksi peperangan yang mendebarkan, motivasi dan disiplin ketenteraan yang mengkagumkan serta pelakon-pelakon hebat yang berjaya membawa watak mereka dengan baik. Namun, Red Cliff tergantung jalan ceritanya di akhir filem tersebut kerana ada sambungan. 23 Januari yang lalu, muncullah kembali Red Cliff II.
Malangnya, ia adalah tarikh selepas selesainya pilihanraya kampus UIAM dan semua kampus, sebuah medan perang yang turut sama memerlukan strategi perang yang ampuh untuk menang. Apapun, moga ketua-ketua siasah kampus akan melihat filem ini sebelum perang PRK berulang semula tahun hadapan andaikata mereka 'malas' untuk membaca "The Art of War" dan andaikata benar kita mahu menguasai kampus utama seluruh Malaysia, bukan lagi hanya bergantungharap pada UIAM dan UM, apatah lagi dengan strategi yang lama, propaganda dan saraf yang stereotaip dan tiada yang bersifat "killer".

Filem Epik ini yang mengisahkan tentang peperangan antara 3 negara ( Three Kingdom) dalam Dinasti Han China ini, pada pandangan saya mempunyai 1001 pengajaran yang boleh diambil terutamanya bagi mereka yang ingin mencabar daya kekuatan pemikiran strategis. Selesai filem ini kami tonton, bermulalah siri-siri brainstorming antara kami membedah setiap inci dari filem ini, mengeluarkan pelbagai pengajaran yang boleh diambil dengan melihat dari pelbagai angle yang berbeza.

Setelah itu, kami berlumba-lumba ingin berkongsi pengalaman dan pengajaran berharga ini melalui posting entry diblog masing-masing;-). Setelah syura dijalankan,kami bersetuju untuk masing-masing mengulas dari angle yang berbeza. Saya akan mengulas dari sudut kehebatan filem ini berdasarkan watak-watak utama yang diketengahkan sebagai pengajaran untuk para pimpinan kampus khususnya dalam mengatur strategi dakwah dan politik memenangkan Islam.

Pertamanya, lihat karakter Perdana Menteri Cao Cao, apa yang positif dari beliau adalah beliau seorang pemimpin yang mampu menjadi pembakar semangat perang yang hebat. Ini boleh dilihat ketika dia meyakinkan ribuan tenteranya yang terkena penyakit sehingga kesemua tentera yang sakit mampu mengangkat semula senjata untuk berperang bersama Cao Cao. Air mata buaya terhebat sepanjang sejarang China, namun itulah kekuatan seorang pimpinan apabila ahli-ahli bawahannya mengalami 'sindrom down' dalam gerak kerja.

Lihat pula karakter Raja Liu Bei. Seorang raja yang arif, sabar, tawadhu', sederhana dan pendiam. Lebih mempercayai tindakan praktikal sebagai gambaran keintelektualannya berbanding hanya banyak berkata-kata. Ketika dia menghentikan pakatan dengan Zhou Yu, semua panglima membenci dan memakinya dari Jenderal Guan Yu, Zhang Fei, dan Zhao Yun . Dia menanggapinya dengan tenang dengan berkata “kalian sudah lama mengenal saya, maka tidak ada yang harus kalian ragukan.” Di akhir filem, ternyata ini hanya taktik perangnya saja untuk mengelabui Cao Cao.

Lihat pula Zhou Yu, seorang panglima perang yang selalu bersandarkan pada perhitungan taktikal. Dalam melakukan sebuah tindakan, dia selalu mendahulukan rasional taktik yang tinggi,. Namun, apa yang lebih hebat, beliau memberikan contoh terbaik seorang pemimpin yang selalu terbuka menerima dan percaya dengan kebijakan analisa orang bawahannya. Karakter pemimpinnya adalah selalu memberikan kepercayaan penuh terhadap orang yang dia percayai. Beliau juga mampu membahagi-bahagikan kerja dan posisi perang dengan cermat dan cemerlang.

Manakala Zhu Liang adalah idola saya dalam filem ini. Sejarah negeri China tidak pernah terlepas dengan mastermind perang ini. Beliau seorang yang percaya bahwa alam menentukan kelangsungan hidup manusia di semua bidang termasuk strategi perang. Sejak dari Red Cliff I lagi beliau telah memainkan peranan penting dalam aspek diplomasi juga.Beliaulah insan yang berjaya memujuk Zhou Yu untuk bergabung dengan Liu Bei dalam menghadapi peperangan dengan tentera Cao Coa.

Ketika pasukan Wu kurang panah, dia begitu yakinnya akan mendapatkan 10 ribu panah dalam masa 3 hari. Ternyata dia memanfaatkan cuaca kabus untuk memimpin armada yang penuh dengan jerami lantas mendekati perkhemahan armada angkatan laut Cao Cao. Kejayaan menimbulan suasana panik di pihak musuh, akhirnya tentera pertahanan Cao Cao menghujani armada Zhu Liang dengan serangan panah. Jelas, 10 ribu panah melekat di armada perahu mereka.

Selain itu, kesemua tokoh-tokoh penting dalam Red Clif ini jelas menunjukkan bahawa seorang pemimpin gerakan itu tidak berguna jika hanya mampu orator yang hebat, tapi mereka juga mestilah tidak lembap dan lekang dari pemikiran strategik dan seni memimpin yang luar biasa.

Setakat itu sahaja tulisan saya untuk sementara waktu ini. Sebelum berpisah, tahukah anda apakah punca utama di sebalik berlakunya perang besar dalam sejarah China ini ? Dan tahukah anda siapakah yang paling banyak membantu di sebalik kejayaan Zhou Yu dan Zhu Liang menumpaskan tentera gergasi Cao Cao ? Nantikan tulisan kedua saya sekejap lagi mengenai "gerakan muslimat" di sebalik tabir Red Cliff 2.

Jangan lupa layari pandangan lebih strategik dan dari sudut lain yang dianalisa oleh suami saya di blognya.


2 comments:

sumayyah_shahidah said...

mastermind yang hebat...red cliff analogi yg boleh digunapakai utk rujukan think tank =)

Zil-el-Saif said...

sy belum tengok lagi cerita ni
tp sy mmg peminat setia
kisah-kisah tiga negara ni
(san gou yan ying)
mmg dari dulu lg sy ikut cerita dia
tak kira dlm bentuk game, novel atau komik

yg paling sy suka dlm tiga negara ni
ialah zhao yun, komander termuda antara 'lima harimau'
dalam pasukan Liu Bei
juga saya suka watak Xiahou Dun
orang kuat Cao Cao
tak pasti la dlm filem ni dia masuk ke tak watak Xiahou Dun
sy suka keberanian dia

begitu juga Zhuge Liang @ kong Ming
watak lagenda yang setaraf dengan strategis terkemuka, Sun Tzu

Banyak yang kita boleh pelajari kat sini
di samping kaji strategis Islam
seperti Tariq bin ziad dan Salman al-Farisi