Friday, October 10, 2008

..........................................

Selepas menyambut hari lebaran Idulfitri bersama keluarga tercinta,hati ni hilang langsung untuk menulis apa-apa di coretan maya ni.Bukan tidak ada isu yang hendak diulas,.perkembangan politik makin menarik,UMNO dengan PakLah dah nak resign n pemilihan kepimpinan barunya,PAS dengan ‘permukimannya’ di Langkawi untuk kembali duduk sekali satukan fikrah setelah macam-macam pertembungan terbuka para pimpinannya,dengan tafsiran Surah Al-Anfal lagi, krisis ekonomi pulak makin meruncing kejatuhan sikit demi sedikit sistem kapitalis yang diagung-agungkan dulu, gendang PRK pun makin terasa,walau tarikh sebenar terus menjadi rahsia,entah apalah yang perlu sangat dirahsiakan,pelik sungguh..namun..bila hati tak berkehendak,tak tertulis lah ape2 pun…


Idulfitri yang bermakna...

Idulfitri yang sangat bermakna buat diri saya.Yang tak pernah sama dengan Idulfitri sebelum belumnya.Tidak akan pernah sama.Keputusan besar yang dibuat keluarga saya memihak kepada saya..Jutaan syukur sahaja yang mampu dipanjatkan.Walau hati gentar,tapi saya redah je..Terasa benar,betapa pentingnya sebuah keluarga dalam episod perjuangan ini.Terasa amat,tanpa keluarga yang memahami dan menyokong,entah apalah yang akan terjadi pada saya dan entah apalah yang saya akan rasakan..

Setinggi penghargaan yang tak kan mampu membalas segala jasa kalian..


Mak yang teramat disayangi,ayah yg teramat dikasihi..

Abang Pi’e,Kak Nah,Kak Net,Kak La,Kak Bitah..

Kak Mariah,Abg Razak,Abg Latip,Abg Wan,Abg Harrith..

Luqman (anak sedara yg sgt byk membantu) dan semua 17 org anak sedaraku yg lain..


Hari ni 10/10/2008…genap 2 bulan akan datang…

Ya Allah,mudahkan urusan kami.


Hikmah sakit..

Disebalik kegembiraan dan kesyukuran yg saya dapat di kg kat Kedah sana,sampai saja bumi UIAM ni,saya diserang demam,selesema yang sangat teruk.Terasa perit amat sangat dah..padahal demam+selesema je.Bukan terkena penyakit serius yang merbahaya apa lagi pun.Tapi itulah,2 nikmat yang selalu manusia lupa,tak guna betul2 bila ada dengannya.Bila dah takde,baru amat terasa.Nikmat sihat antaranya..Teringat sangat pada orang-orang lain yang ditimpa pelbagai penyakit,malah mungkin ada yang menderita penyakit tersebut seumur hidupnya..Betapa beruntungnya saya,betapa wajib bersyukurnya saya ni..

Tak dilupa,doa yang berpanjangan saya kirimkan buat sahabat seperjuangan sejak dari KISAS lagi,Al-Akh Mohd Faridzul Mohd Nasaruddin yang kini dirawat di PPUM..Sakit yang sebenar belum dapat di ’diagnose’ lagi tapi setakat yang saya dengar,ada kaitan dengan saraf.Dia sms mintak doakan dia..Ukhuwwah dalam persahabatan ni,tak perlu sampai sahabat mintak kita doakan dia,tanggungjawab kita untuk sentiasa doakan sahabat kita..Saya doakan..sentiasa doakan sahabat-sahabat..Sahabat-sahabat KISAS,sangat dekat di hati saya..


Kesibukan yang biasa melanda..

Rasa macam minggu ni saya sangat tak terurus dan sangat sibuk.Bila fikir balik,bila yang saya tak sibuk..selalu je sibuk..Cuma kadang2 sibuk yang terurus dan adakalanya tidak..

Banyak test minggu ni,dengan banyak subjek yang perlu di’cover’ untuk final.Makin tak menang tangan,tapi saya nak menang dalam akademik..

AGM Maaruf Club yang akan berlangsung 13hb Oktober 2008 ni terus dalam progress.Bukan mudah jugak mengurus suatu AGM.Mg semuanya berjalan lancar dalam redho Allah..

Kerja-kerja Majlis Tarbiah dan Kepimpinan Nasional (MTKN) GAMIS jugak perlu diteruskan.Kesian kat pengerusi MTKN yang selalu followup saya dan ’ketua’ saya yang memang jugak dikalangan orang-orang yang maha sibuk.Tapi,bila ada keikhlasan,rasa seronok nak bekerja,jadi mudah je,InsyaAllah...

Final Public Speaking and Contemporary Issues class hari Sabtu ni.Banyak lagi yang nak kena buat research untuk buat text speech..Minggu ni saya bagi speech tajuk "PAKLAH SHOULD STEP DOWN NOW".Esok tu terus Pak Lah wat pengumuman.Macam dia dengar-dengar je speech saya..


Entah kenapa pagi ni banyak sangat coretan peribadi..Saya tak berapa suka sebenarnya blog saya banyak catatan peribadi.Tapi adakalanya,inilah tempat untuk ’melepaskan’ apa yang tersemat di ’dalam ini’..


YA ALLAH..

Aku merancang,Engkau juga merancang,tapi perancanganMu adalah yang terbaik..

Ya Allah,kurniakan semngat JIHAD yang tinggi buatku..


-srikandiharakah@F3.3,Asiah-

No comments: