Saturday, September 13, 2008

ISA MENGGILA...

Ramai antara kita yang mungkin ‘familiar’ dengan ISA ini.Apatah lagi dengan ‘iklim politik’ terkini Malaysia yang menyaksikan 3 mangsa terbarunya telah ditangkap (mungkin akan ada lagi).Saya disini sekadar ingin membantu,sesiapa yang mungkin masih belum benar-benar mengenali siapa ISA ini,tapi agak malas untuk mencari maklumat-maklumatnya,bolehlah membaca fakta-fakta penting ini untuk ‘berkenalan’ dengan ISA yang tengah menggila sekarang ni dengan lebih mendalam.Penting untuk kita memiliki 'ilmu' sebelum 'serang semberono' saja terhadap ISA ini.Macam orang selalu kata,'serang tak pakai helmet' ;-)



Nama diberi Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 atau sangat glamour dengan Internal Security Act (ISA)

Sedikit sejarah ISA…
Satu akta yang pada awalnya telah dirangka oleh R.H Hickling yang merupakan bekas Pesuruhjaya Penggubal Undang-Undang Malaya yang telah menolong mendrafkan Perlembagaan Malaya, Deklarasi Merdeka dan Kod Tanah Kebangsaan.Kemudian akta ini secara rasminya dijadikan sebagai undang-undang pada tahun 1960.

ISA ini pada masa mula diperkenalkan,terdapat peruntukan yang membenarkan kajian semula dilakukan.Hasilnya,sejak digunakan,hampir 20 kali
telah dipinda dan akhirnya peruntukan untuk kebenaran kajian ini telah dikeluarkan. Kuasa mutlak telah diberikan kepada Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri (Dato’ Seri Syed Hamid Albar skrg) membolehkan beliau menangkap sesiapa pun, tanpa merujuk kepada mahkamah.

Tempat tahanan..
Tahanan ISA ini biasanya diletakkan di bawah tahanan di Pusat Tahanan Kamunting

Penahanan....
Sesiapa pun boleh ditahan oleh polis selama 60 hari berturut-turut tanpa perbicaraan untuk tindak-tanduk yang dijangkakan mengancam keselamatan negara atau mana-mana bahagian daripadanya. Selepas 60 hari, seseorang tahanan itu boleh ditahan lagi selama te
mpoh dua tahun jika diluluskan oleh Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, dan sekaligus membolehkan penahanan terus tanpa perbicaraan. Pada tahun 1989, kebolehan mahkamah untuk menyiasat kuasa Menteri di bawah peruntukan ini telah dihapuskan dengan beberapa pindaan kepada Akta ini. Pada masa kini, mahkamah boleh melihat semula hanya perkara-perkara teknikal sahaja berkenaan sebarang penahanan di bawah ISA.

Penyeksaan....
Penyeksaan dilaporkan menjadi sebahagian daripada kehidupan harian tahanan ISA. Mereka yang pernah ditahan menyatakan bahawa mereka telah didera secara fizikal dan mental yang termasuk salah satu daripada senarai ini: pukulan, penanggalan pakaian, soal siasat 24 jam, ketidakbenaran tidur, ancaman bunuh, ancaman deraan fizikal pada ahli keluarga termasuk ancaman rogol kepada anak mereka. Juga, tahanan diletakkan secara individu dalam sel penjara kecil tanpa cahaya dan udara, dalam yang dipercayai menjadi sel tahanan rahsia. Teknik dan aksi penyeksaan ini direka untuk memaluka
n dan menakutkan tahanan supaya mendedahkan kekurangan dan memecahkan pertahanan mereka

Pembebasan..
Kerajaan boleh membebaskan tahana
n tanpa bersyarat, dalam sesetengah kes, ia telah menuntut mereka yang dibebaskan untuk membuat "pengakuan" umum di televisyen dan radio.

Section ’hot’ (relevant section)....
Sect 8-Power to order detention or restriction of persons.
"(i) If the Minister is satisfied that the detention of any person is necessary with a view to preventing him from acting in any manner prejudicial to the security of Malaysia or any part thereof or to the maintenance of essential services therein or the econom
ic life thereof, he may make an order (hereinafter referred to as a detention order) directing that that person be detained for any period not exceeding two years."
Section 73(1) Internal Security Act 1960
"Any police officer may without warrant arrest and detain pendi
ng enquiries any person in respect of whom he has reason to believe that there are grounds which would justify his detention under section 8; and that he has acted or is about to act or is likely to act in any manner prejudicial to the security of Malaysia or any part thereof or to maintenance of essential services therein or to the economic life thereof."

Kritikan terhadap ISA (ulasan dari press statement Presiden Bar Council yang terkini) :
1) ISA is a draconion and undemocratic
2) Pdetention laws should not be invoked under any circumstances
3) Violate fundamental rights
4) Unconstitutional and oppressive

5) Not upholds ‘rule of law’

Kes terbaru…
Dalam kes penahanan Raja Petra Kamarudin,Tan Hoon Cheng (wartawa
n Sin Chew Daily) dan Teresa Kok,mereka bertiga ini semuanya ditahan bawah section 73(1) yang telah saya sebutkan diatas tadi dan atas alasan menimbulkan ketegangan kaum untuk Tan Hoon Cheng dan Teresa Kok,manakala atas alasan menghina Islam untuk Raja Petra Kamarudin.


Yang pelik...

1) Datuk Ahmad yang mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman,di’lawan’ pulak oleh Tan Sri Khoo Tsu Koon,tapi akhirnya,yang tukang report berita pasal tu,wartawan Sin Chew Daily Tan Hoon Cheng yang kena tahan ISA.Kalau mereka tak keluarkan kenyataan,takkan si wartawan ni nak buat laporan?

2) Baru-baru ni je,Menteri Datuk Rais Yatim ada komen yang dia tak setuju kalau Datuk Ahmad dikenakan ISA sebab dia kata akan bagi kesan yang besar kepada ‘rule of law’ dan sepatutnya melalui proses undang-undang yang macam biasa...
Tapi,akhirnya tiga mangsa ’pembangkang’ ini yang kena ISA.Adakah penahanan mereka ini tidak memberi kesan kepada ’rule of law’?Adakah mereka ini tidak berhak untuk menjalani proses undang-undang seperti biasa?Datuk Ahmad tak kena ISA pun..


No comments: