Saturday, July 31, 2010

TALK BICARA SISWI USIM PART 2 & TALK SISWI DI UKM

Saya mohon maaf pada semua pengunjung khususnya pada adik-adik USIM yang mungkin ternanti-nanti sambungan catatan saya tentang talk saya di USIM yang lalu. Saya terpaksa mengambil masa sedikit untuk menulis dalam kekangan kelas dan tuntutan akademik dan juga kekangan program-program yang tak henti.

Alhamdulillah, semalam hari Jumaat 30hb Julai 2010, saya diberikan keizinan oleh Allah S.W.T untuk melangsaikan amanah untuk menyampaikan talk siwi di UKM pula setelah minggu lepas pada hari dan waktu yang sama saya menyampaikan talk di USIM. Tajuk dan objektifnya hampir sama, sasaran pendengar juga hampir sama. Alhamdulillah, saya kongsikan slide presentation yang telah saya siapkan di USIM dahulu dengan beberapa top up tambahan slide-slide dan beberapa info penting untuk adik-adik siswi UKM pula. Itu pesanan suami saya, sentiasa kena ada pembaikan dan ilmu baru setiap kali sampaikan talk dan ceramah. Tajuk talk saya di UKM berbunyi "Siswi Contoh Penggerak Ummah".

Terima kasih diucapkan adik-adik pimpinan ISI UKM, khususnya Maryam Afifah yang sudi menjemput saya. Terima kasih juga kpd adik-adik usrah UZA saya,Nazirah Mukmin dan Busyral Huda Husin yang sudi menemani saya disamping niat saya juga moga mereka inilah yang bakal menjadi pelapis pengganti perjuangan untuk terus gerakkan agenda transformasi mahasiswi muslimat. Saya bakal bersara dan lagipun mereka ini lagi hebat dari saya sebenarnya:-)

Nazirah Mukmin, saya dan Busyral Huda selepas pulang dari 1 demo suatu masa dahulu

Untuk kali ini, saya berniat untuk berkongsi tentang 5 peranan yang perlu mahasiswi muslimat perlu mainkan untuk menyumbang kepada kecemerlangan universiti dan juga menjadi penggerak ummah. Lima langkah yang mahasiswi muslimat perlu ambil untuk terus menjadi entiti yang terus relevan untuk ummah disamping mampu untuk menggerakkan agenda transformasi muslimat.

Tapi sebelum itu, apa sebenarnya masalah gerakan mahasiswi muslimat ini? Bukankah fakta sentiasa menunjukkan bahawa mereka inilah golongan 'majoriti' yang sentiasa mendominasi kampus-kampus universiti. Fakta terbaru untuk kemasukan akademik sesi 2010/2011 untuk ambilan Ijazah Pertama di IPTA menunjukkan mahasiswi mendominasi 64.8% kemasukan kali ini dengan jumlah 40,886 siswi berbanding 20,141 siswa.

Namun, ada yang melabel kelompok mahasiswi ini sebagai "The Silent Majority" disebabkan oleh kelesuan dan ketidakberkesanan golongan ini dalam beberapa aspek. Aspek kecemerlangan CGPA, saya rasa siswi terus menjuarai. Tiada masalahnya disini. Namun dari beberapa sudut yang lain contohnya seperti dari sudut aktivisme untuk ummah,keterampilan dan karismatik figure dan juga aspek keberanian dan kelantangan bersuara, mahasiswi muslimat seolah-olah masih terkebelakang dan tenggelam.

Anda semua boleh bersetuju atau tidak dengan saya dari sudut penilaian kayu ukur KPI yang telah saya sebutkan tadi. Kita semua bebas menilai dan berpandangan. Walaupun saya menyebut apa masalahnya dengan gerakan siswi muslimat tadi, namun saya tidak melihatnya sebagai satu masalah, tetapi sebaliknya inilah 'cabaran' untuk gerakan mahasiswi muslimat.

Saranan saya, dan hanya sekadar saranan, untuk menghadapi 'cabaran' tersebut, siswi muslimat mestilah mengambil langkah-langkah dan peranan ini.


1. Mahasiswi Muslimat, Ubah Cara Anda Melihat Diri Anda !!!

You are what you think! Kita adalah apa yang kita fikirkan. Kita selalu dengar ungkapan ini, mungkin dah lama, sejak di sekolah rendah mahupun menengah, tatkala program-program motivasi dahulu. Tapi kadang-kadang, kita tak tahu ataupun tak mahu terjemahkan dalam kehidupan seharian kita sebagai mahasiswi dan muslimat.

Sejak dari kecil lagi, kita selalu diterapkan untuk punya cita-cita untuk masuk ke universiti. Selalu mak ayah akan pesan, "belajar rajin-rajin, nanti boleh masuk universiti". Kita pun begitu teruja untuk berada di universiti. Dalam program-program motivasi di sekolah dahulu, kita seronok bila dapat berjumpa abang-abang dan kakak-kakak fasilitator dari universiti. Kita rasa kita pun nak masuk ke universiti juga. Kenapa kita nak sangat masuk universiti? Kenapa kita nak sangat dahulunya menjadi mahasiswi?

Kita lupa untuk memikirkan persoalan ini, kita lupa untuk menjawabnya. Kerana bila kita mampu menjawabnya, kita akan tersedar akan erti dan makna kita menjadi mahasiswi. Kita akan tahu peranan yang kita perlu mainkan. Kita sedar, apa kelebihan dan kekuatan yang kita ada dengan title mahasiswi. Saya mudahkan ungkapan mahasiswa/mahasiswi ini dengan dua karekteristik penting iaitu gerakan anak muda dan juga gerakan intelektual. Dua ciri ini merupakan antara ciri utama seorang mahasiswa dan mahasiswi. Dengan ciri ini jugalah, mahasiswa ini mampu menonjolkan 'kuasa' dan 'pengaruh'nya jika benar-benar mereka sedar kekuatan yang mereka ada. Mulakan dulu dengan faham hakikat mahasiswa dan lihatlah diri anda sebagai mahasiswa!

Saya tak mahu terus bercakap tentang beberapa langkah praktikal yang bersifat 'external' selagimana kita tak settle dari sudut dalaman internal yang datang dari framework dan cara berfikir kita sendiri. Kita tak perlu bercakap tentang cabaran dan musuh luaran selagimana kita tak berjaya menang dengan musuh dalam diri kita sendiri.

Cuba anda melihat diri anda di cermin dan apa yang anda nampak dan anda fikirkan? Adakah anda terus sekadar melihat diri fizikal anda sama ada sempurna ataupun tidak? Tudung senget atau tidak, match atau tidak warna baju dan tidak mahupun tengok rata atau tidak bedak yang disapu di muka. Adakah sekadar itu sahaja yang kita nampak? Kadang-kadang, cuba ambil sedikit masa bila melihat cermin, fikirkan betapa hebatnya Allah yang mencipta kita dan apa yang kita akan jadi di masa depan sebenarnya? Apa impian yang ingin kita capai dan gapai? Mampukah kita melihat diri kita di cermin itu tembus ke masa depan apatah lagi jika mampu tembus ke kehidupan kita di akhirat sana nanti?


Di UKM, saya mohon adik-adik siswi yang mengikuti talk saya untuk pejamkan mata, untuk bayangkan diri dia sendiri 10 tahun akan datang dalam masa 3 minit. Dimanakah dia pada masa itu? Telah menjadi apa? Bagaimana dia berpakaian? Bagaimana kehidupan dia? Kita selalu sibuk hidup dengan rutin harian kita sampai kadang-kadang kita lupa untuk pandang ke depan dan letakkan visi dan aim kita sendiri untuk masa depan. Kita terlupa atau kadang-kadang kita tak rasa pun ianya penting. Mungkin kita tak seperti kisah budak kulit hitam berambut kerinting, si Obama ini. Tak salah kalau kita mencontohi budak ini.

Dengan cara melihat kita mempunyai matlamat dan visi yang jelas, atau tidak, automatik akan terserlah bagaimana kita melihat diri kita selama ini. Adakah kita melihat diri kita hanya sekadar mahasiswi biasa yang mengikuti rutin biasa seorang mahasiswa dengan sindrom yang biasa dikenali sebagai sindrom 3K? Pergi ke Kelas, balik singah makan di Kafe dan seterusnya balik bilik tidur di Katil. Dan begitulah sehari-harian hidup mahasiswa. Apatah lagi sekarang ni mahasiswa lebih dikenali dengan "mahasiswa Facebook". Asyik dengan facebook sahaja memanjang.

Jika sekadar itulah kehidupan kita sebagai mahasiswa, dengan tidak mempunyai visi dan misi hidup yang jelas, dengan selalu melihat diri kita sekadarnya tanpa ada peningkatan kepada keyakinan diri masing-masing, tanpa ada kesungguhan untuk berubah ke arah yang lebih baik, maka selama-lamanya lah kita hanya akan begitu.

Selalu kelompok mahasiswi muslimat ini dianggap agak kurang dari sudut kualitatif walaupun mereka menang dari sudut kuantitatif. Ramai siswi yang cemerlang CGPA akademiknya, namun ramai juga yang terlibat dengan pelbagai masalah sosial kronik yang menjadi barah dalam ummah. Justeru, kita perlukan sekelompok mahasiswi muslimat yang mampu melihat dengan jelas potensi yang ada dalam diri masing-masing untuk diterjemahkan menjadi sumbangan berharga untuk masyarakat.

Bagaimana ingin menjadi penggerak ummah andai kita sendiri tidak pernah menanam cita dan tanggungjawab untuk menyumbang pada ummah dan masyarakat suatu hari nanti. Bagaimana ingin menjadi siswi penggerak ummah andai hanya memikirkan tentang kepentingan diri sendiri. Bagaimana mampu untuk menjadi siswi penggerak ummah andai cara melihat diri sendiri pun tidak betul, penuh dengan pelbagai andaian negatif terhadap diri sendiri.

Saya teringat satu kisah yang saya baca dalam buku bertajuk "Kebebasan Wanita" karangan Abdul Halim Abu Syuqqah. Dalam bab kaum wanita menuntut kesempatan belajar, diriwayatkan oleh Abu Sa'id, diceritakan bagaimana telah datang seorang wanita menemui Nabi dan merungut bahawa kaum lelaki dapat mengalahkan kami kaum wanita kerana mereka selalu bersama dengan Rasulullah. Maka beliau meminta satu hari khusus untuk Rasulullah mengajar mereka kaum wanita tentang hal-hal agama dan Rasulullah memperkenankan permintaan mereka. Al-Hafizh Ibnu Hajar berkata kisah tersebut menunjukkan betapa bersemangatnya isteri-isteri para sahabat untuk mempelajari masalah-masalah agama.

Kisah tersebut juga pada pandangan saya menunjukkan karakter isteri-isteri para sahabat yang jelas apa yang mereka inginkan, yang melihat bagaimana diri mereka perlu berfungsi dengan betul. Mereka begitu berani menyuarakan permintaan kerana mereka tahu apa yang mereka inginkan dan mereka yakin dengan diri mereka sendiri.

Justeru siswi, mulakan langkah pertama ini, ubah cara anda melihat diri anda selama ini jika anda melihatnya dengan cerminan yang salah. Mulakan mengubah, mulakan berubah, mulakan dengan mind set yang betul, kemudian baru fikir macamana nak melangkah!

Saya kongsikan lagi 4 peranan yang saya gagaskan di kesempatan yang lain ye. Maaf, kesuntukan waktu.

6 comments:

ismi asiah said...

thumbs up!!! syukran atas perkongsian..

Fakeh said...

Cubalah google tajuk BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA AHLU SUNNAH WAL JAMAAH, maka akan fahamlah kita tentang hakikat bangsa ini. Dan cubalah google pula tajuk-tajuk berikut agar kita kenal musuh dalam selimut yang mencari peluang dan ruang untuk mengkhianati bangsa ini, iaitu:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

FAKEH KHALIFAH SAKA

Rijal82 said...

Tahniah isteriku atas catatan bermakna untuk mahasiswi ini. Suatu perkongsian pengalaman terbaik darimu.

fastaqim said...

syukran atas perkongsian yang amat bermakna ni. boleh x saya nak minta izin akak nak copy post akak y bertajuk peranan mahasiswi ni.? sebab saya nak post di group facebook saya. untuk kelangsungan dakwah islamiyyah kite bersama,. tapi saya akan letak nama akak sebagai bukti hak milik akak.syukran yer..

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

aki soleh said...

kami sekeluarga tak lupa mengucapkan puji syukur kepada ALLAH S,W,T
dan terima kasih banyak kepada AKI atas nomor togel.nya yang AKI
berikan 4 angka 4267 alhamdulillah ternyata itu benar2 tembus AKI.
dan alhamdulillah sekarang saya bisa melunasi semua utan2 saya yang
ada sama tetangga.dan juga BANK BRI dan bukan hanya itu AKI. insya
allah saya akan coba untuk membuka usaha sendiri demi mencukupi
kebutuhan keluarga saya sehari-hari itu semua berkat bantuan AKI..
sekali lagi makasih banyak ya AKI… bagi saudara yang suka main togel
yang ingin merubah nasib seperti saya silahkan hubungi AKI SOLEH,,di no (((082-313-336-747)))
insya allah anda bisa seperti saya…menang togel 275
juta, wassalam.


dijamin 100% jebol saya sudah buktikan...sendiri....Apakah anda termasuk dalam kategori di bawah ini !!!!


1"Dikejar-kejar hutang

2"Selaluh kalah dalam bermain togel

3"Barang berharga anda udah habis terjual Buat judi togel


4"Anda udah kemana-mana tapi tidak menghasilkan solusi yg tepat


5"Udah banyak Dukun togel yang kamu tempati minta angka jitunya
tapi tidak ada satupun yang berhasil..Solusi yang tepat jangan anda putus asah....AKI SOLEH akan membantu
anda semua dengan Angka ritwal/GHOIB:
butuh angka togel 2D 3D 4D SGP / HKG / MALAYSIA / TOTO MAGNUM / dijamin
100% jebol
Apabila ada waktu
silahkan Hub: AKI SOLEH DI NO: (((082-313-336-747)))
atau klik langsung di KLIK DSINI BOCORAN TOGELangka GHOIB: singapur 2D/3D/4D/angka GHOIB: hongkong 2D/3D/4D/angka GHOIB; malaysiaangka GHOIB; toto magnum 4D/5D/6D/angka GHOIB; laos

kami sekeluarga tak lupa mengucapkan puji syukur kepada ALLAH S,W,T
dan terima kasih banyak kepada AKI atas nomor togel.nya yang AKI
berikan 4 angka 4267 alhamdulillah ternyata itu benar2 tembus AKI.
dan alhamdulillah sekarang saya bisa melunasi semua utan2 saya yang
ada sama tetangga.dan juga BANK BRI dan bukan hanya itu AKI. insya
allah saya akan coba untuk membuka usaha sendiri demi mencukupi
kebutuhan keluarga saya sehari-hari itu semua berkat bantuan AKI..
sekali lagi makasih banyak ya AKI… bagi saudara yang suka main togel
yang ingin merubah nasib seperti saya silahkan hubungi AKI SOLEH,,di no (((082-313-336-747)))
insya allah anda bisa seperti saya…menang togel 275
juta, wassalam.


dijamin 100% jebol saya sudah buktikan...sendiri....Apakah anda termasuk dalam kategori di bawah ini !!!!


1"Dikejar-kejar hutang

2"Selaluh kalah dalam bermain togel

3"Barang berharga anda udah habis terjual Buat judi togel


4"Anda udah kemana-mana tapi tidak menghasilkan solusi yg tepat


5"Udah banyak Dukun togel yang kamu tempati minta angka jitunya
tapi tidak ada satupun yang berhasil..Solusi yang tepat jangan anda putus asah....AKI SOLEH akan membantu
anda semua dengan Angka ritwal/GHOIB:
butuh angka togel 2D 3D 4D SGP / HKG / MALAYSIA / TOTO MAGNUM / dijamin
100% jebol
Apabila ada waktu
silahkan Hub: AKI SOLEH DI NO: (((082-313-336-747)))
atau klik langsung di KLIK DSINI BOCORAN TOGELangka GHOIB: singapur 2D/3D/4D/angka GHOIB: hongkong 2D/3D/4D/angka GHOIB; malaysiaangka GHOIB; toto magnum 4D/5D/6D/angka GHOIB; laos