Thursday, January 14, 2010

Pesta Demokrasi Awal 2010

7 Januari 2010

Parlimen Mahasiswa yang selama ini telah lama wujud di negara-negara maju seperti United Kingdom nampaknya mempunyai sinar untuk diwujudkan di Malaysia, namun saya masih menunggu kesungguhan untuk memberikan 'pressure' dari mahasiswa IPTA lain pula untuk turut agresif mengemukakan cadangan kepada pentadbiran universiti selepas MPP USM merintis usaha ini.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah mencadangkan Parlimen Mahasiswa diwujudkan di seluruh IPTA. Syaratnya, modelnya Parlimen Mahasiswa mestilah menunjukkan keunikannya yang tersendiri bagi menonjolkan kematangan dan identiti mahasiswa di setiap IPT, manakala format serta garis panduannya juga terpulang kepada pihak universiti.

"Ini sebagai latihan kepada mahasiswa dalam memperkasakan kokurikulum iaitu kemahiran insaniah dan teras kokurikulum khususnya dalam pengucapan awam dan kepimpinan," katanya selepas majlis penyerahan kertas cadangan kerangka penubuhan Parlimen Mahasiswa oleh Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) USM.

11 Januari 2010

Januari 2010 bagaikan pesta demokrasi berlaku di Malaysia, tapi bukannya di pentas politik nasional, saya maksudkan di 'sekolah' dan di kampus.

Sekolah Kebangsaan Taman Tun Dr Ismail 1 melakar sejarah luarbiasa yang sewajarnya diteladani oleh seluruh sekolah-sekolah di Malaysia, apatah lagi sekolah menengah. Suatu pukulan memalukan apabila sebuah sekolah rendah mengadakan 'pilihanraya umum' memilih ketua pelajar mereka.

Tidak dapat saya bayangkan kematangan politik baru Malaysia dan suasana 'oksigen' demokrasi yang lebih segar kelak jika gelombang SKTTDI1 ini merebak ke semua sekolah-sekolah rendah di seluruh Malaysia seperti merebaknya H1N1 dan virus 'hedonisme' pada saat ini. Bayangkan apabila anak-anak dan adik-adik kecil kita berusia 12 tahun telah diajar soal kepentingan memilih pemimpin terbaik, kualiti mengatasi parti, dan persaingan kempen yang sihat untuk berkhidmat kepada 'rakyat' di sekolah, ini adalah satu subjek terpenting dalam ruh sistem demokrasi yang sebenar yang selari dengan Islam.

Trbute saya berikan kepada guru besar SKTTD1 dan SPR Wilayah Persekutuan yang telah memberikan kerjasama melakukan ekperimen pertama ini. Saya mengharapkan giliran sekolah menengah pula melakukannya, dan saya cabar adik-adik saya di Kolej Islam Sultan Alam Shah merintis melakukannya :)

15 Januari 2010
Selepas kira-kira tiga dekad diharamkan, akhirnya Sudut Pidato atau Speakers' Corner di institusi pengajian tinggi (IPT) tempatan diwujudkan semula dengan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini menjadi perintis dalam memperkenalkan sudut itu, semalam. Sudut Pidato UKM itu terletak di kawasan terbuka di Teres Eko Niaga bersebelahan Perpustakaan Tun Sri Lanang yang menjadi tempat pelajar universiti berkenaan berehat dan menjamu selera.


21 Januari 2010
Menanti keputusan mampukah Pro-Mahasiswa UIAM dan UM mengekalkan kemenangan di era 'Satu Malaysia' pemerintahan PM Najib Razak ? Mampukah Pro Mahasiswa UKM, UPM, USM, UTM kembali menggugat ? Semoga Allah menguatkan jentera gerakan mahasiswa Islam di seluruh tanah air.


Sumber utama ulasan 3 isu di atas : Berita Harian

No comments: