Monday, April 26, 2010

Jom ke KONSERT AURA UNGU (KAU'2010) Nisa' Malaysia


Jom ke Konsert Aura Ungu (KAU'2010) anjuran Nisa' Malaysia. Pelbagai aktiviti menarik menanti di sana. Untuk pelajar-pelajar UIAM dan yang berdekatan dengan Gombak dan Batu Caves, siapa yang berminat untuk mendapatkan tiket boleh menghubungi saya, Nurul Suhadah Shuib di 013-3005986.

Terima kasih semua.

Regards,
Nurul Syaari
~Kita Hidup Untuk Agenda Allah~

Monday, April 19, 2010

Memperbaharui Momentum Sebuah Perjuangan

Alhamdulillah,syukur kepada Allah yang masih memberi kesempatan pada saya untuk mengambil peduli,membuat sesuatu pada blog yang telah bersawang dan berkusam ini. Satu visi jangka pendek yang telah lama dirancang tetapi baru kini teraplikasi.Justify Full
Semasa saya bersembang-sembang dengan beberapa orang sahabat dan adik-adik usrah saya, ramai yang mengakui dan bersetuju, gelombang facebook yang mengganas di mana-mana sahaja kini antara penyebab ada dikalangan kami yang dulunya blogger yang aktif, kini menjadi begitu pasif, blog terbiar sepi tanpa sebarang update terkini. Facebook sudah menjadi alternatif mudah,ringkas dan efektif untuk meng'update' status diri. Tak perlu bersusah payah memerah idea, menyusun ayat yang rapi untuk membuat sebuah posting di blog, cukup sekadar beberapa ayat ringkas di facebook. Kalau blog,masakan nak posting satu entry hanya sekadar dengan beberapa ayat sahaja.Letih orang buka blog kita semata-mata hanya ingin menatap posting yang berbunyi, "Saya ke Melaka hari ni,doakan perjalanan selamat". Facebook juga membolehkan kita berinteraksi dengan beratus-ratus orang serentak dalam masa yang sama berbincang sesuatu isu atau persoalan tanpa ada batasan jaringan.

Saya mungkin antara golongan yang mula meng'anaktiri'kan blog tatkala begitu asyik dengan facebook. Fitrah manusia,sukakan sesuatu yang baru dan lebih mudah. Hendak membuka blog sendiri rasa susah,sampaikan hampir saja saya terlupa password blog sendiri! Suami saya mencadangkan saya menukar template blog dan masukkan benda-benda baru dalam blog.Baru akan rasa lebih bersemangat katanya. Beliau memang "pendesak tegar" saya untuk meng'update' blog.Saya mencubanya dan hasilnya agak memberansangkan.Saya mula menaip posting ini sejurus sahaja selesai menukar template blog!

Tiba-tiba saya teringatkan peristiwa Hijrah Nabi Muhammad S.A.W dan juga peristiwa perjanjian Hudaibiyah. Dua skrip penting dalam sejarah Islam yang menjadi 'tipping point' dalam perjuangan Rasulullah menyebarkan agama Islam. Dua peristiwa yang mendatangkan impak yang cukup dasyat dalam perjuangan Rasulullan S.A.W. walau hanya sekadar dengan nama sebuah perpindahan dan perjanjian.

Dalam hidup kita yang hanya sekali ini,jangan mudah mengalah melakukan sesuatu yang baik,jangan mudah menyerah dalam perjuangan. Sentiasa mencari jalan dan alternatif untuk sentiasa mampu menyelesaikan sebarang masalah yang kita hadapi dan bersemangat menempuh hidup.Perbaharuilah niat,perbaharuilah momentum sebuah perjuangan walau hanya sekadar dengan menukar template blog!

Saya hanya manusia biasa yang ingin menulis di blog ini,untuk peringatan dan perkongsian bermanfaat buat diri dan sesiapa yang sudi.Hakikatnya,kita hidup untuk agenda Allah!

Blog ini masih under construction,tanpa bantuan suami (sebab dia sangat sibuk) saya memang agak terkial-kial menguruskan blog ini. Namun kerana momentum semangat yang ada kini,saya meredah apa sahaja yang ada walau sangat susah untuk saya memahami html code dan sebagainya. Nampaknya saya perlukan sedikit bantuan muakhah saya jika gagal dalam redahan ;-)

Hari ni ke Sekolah Menengah Seksyen 19 bersama suami dan krew IP MINDA,esok rancangnya ingin berada di Hulu Selangor bersama ibu mertua yang dah seminggu di sana!

Monday, April 5, 2010

Sempena Birthday ke 24 : Terima Kasih Suamiku




Terima kasih suamiku atas bingkisan video yang menyentuh hatiku, andaikata diulangtayang, ia mampu mengukuhkan semarak mawaddah dan rahmah kasih sayang antara kita, menghiburkan hati tatkala kita berseorangan dan berpisahan, dan lebih penting lagi mudah-mudahan membakar semangat zuriat pelapis perjuangan kita nanti, Muhammad Al-Fateh.

Terima kasih atas segalanya yang tak mampu ku ungkapkan dengan lontaran kata mahupun lakaran lukisan. Hanya Allah jua yang lebih tahu betapa bersyukurnya aku Allah pinjamkan dirimu buatku di dunia sementara ini. Moga kita terus kekal bersama di akhirat sana.

Esok ada lagi paper FINAL EXAM. Ok,teruskan FOKUS!

"Kuhadiahkan secebis bingkisan video hasilanku buatmu sayang. Moga lagu Maher Zain ini terus kekal dalam ingatan perjuangan kita."

Tq abg!







Thursday, April 1, 2010

Pertemuan Susulan Dengan Adik-adik Exco BADAR KISAS

Pada hari Sabtu lepas, saya, suami dan adik Izzaz diberikan kesempatan dan kebenaran oleh pihak kolej untuk membuat pertemuan susulan dengan adik-adik kepimpinan BADAR KISAS. Program susulan yang kerap telah menjadi prinsip pengurusan dakwah saya untuk memastikan adanya semakan kepada terjemahan keberkesanan program akademi Kepimpinan BADAR yang dilalui oleh peserta sebelum ini.


Kesempatan yang ada saya manfaatkan untuk berkongsi satu fikrah perjuangan yang diwarisi dari perjuangan Nabi Muhammad S.A.W yang telah dilengkapkan Allah dengan sikap bukan sekadar pakej syariatullah iaitu SIDDIQ dan AMANAH, tetapi pakej sunnatullah iaitu TABLIGH (communication skills) dan FATHANAH (intelegensia).




Saya menunjukkan video kekalahan pemain catur nombor satu dunia Gary Kasparov kepada komputer Deep Blue untuk memudahkan adik-adik faham apakah maksud 'BIJAK' dalam mengurus gerakan dakwah.













Kebijaksanaan bererti kemampuan melihat kepentingan jangka panjang gerakan mengatasi kepentingan jangka pendek. Bagaikan bermain catur, Deep Blue menumpaskan Kasparov pada 1997 kerana kemampuannya membaca ribuan gerakan ke hadapan (forward looking) lebih pantas dari Kasparov. Kasparov pada 2003 berdepan pula dengan Deep Junior yang boleh memproses tiga juta pergerakan catur dalam tempoh satu saat. Kali ini, kemampuan otaknya berjaya mengelakkan kekalahan dengan keputusan seri. Siapa yang mampu melihat jauh ke hadapan, dia akan menguasai pentas perlawanan.



Gabungan keberanian dengan kebijaksanaan itulah yang dimaksudkan sebagai Quwwah dan Amanah sebagai penentu wibawa kepimpinan dan pasukan pemimpin. Sirah tindakan strategik dan 'siasah panjang nafas' Nabi ketika di Makkah (Hijrah) dan Madinah (Hudaibiyyah) serta pengalaman Refah-AKP di Turki antara bahan perbincangan kami.






Kerana mahu menggabungkan antara keberanian dan kebijaksanaan, ketinggian spiritual (SQ) dan intelektual (IQ), penguasaan syariatullah dan sunnatullah, maka tidak perlu pelik hadaf kolej yang digazetkan dari generasi terdahulu bukan sekadar untuk melahirkan pemimpin bertaqwa dalam erti kata maksud taqwa yang hanya sekadar menjaga hukum syariatullah, tetapi lebih dari itu menjaga hukum sunnatullah yang takkan mampu diketahui tanpa kajian dan pengetahuan (muthaqqafieen)