Wednesday, February 24, 2010

Forum Anjuran Gerakan Muslimat Sejagat (GEMS)


Hari ni saya masih bergelumang dengan midterm exam. Esok perlu beraksi di pentas sebagai moderator. Doakan saya dapat mengendalikan forum esok dengan baik. Tengah dalam kekangan masa dan komitmen yang amat sangat.

Jemput semua hadir untuk sama-sama kita menelusuri kuasa media masakini.
Syukran.

~ Kita Hidup Untuk Agenda Allah~

Saturday, February 13, 2010

Saya Dah Ada Peluang Menjadi Isteri Solehah !

Lama rasanya saya tak menulis. Banyak benda yang berlaku. Sama ada secara personal, organisasi mahupun negara. Macam-macam berlaku.

Saya macam dah kurang suka dengan blog sendiri. Entahlah mengapa. Nak membukanya pun malas. Lagi suka layan blog politik yang 'hot-hot' dan 'blog jumping' kemana-mana je yang mouse ni rasa nak klik.

Kebanyakan blog muslimat yang saya buka, wajib ada pasal wanita solehah. Tak kesahlah sajak ke, lirik lagu ke, cerpen ke,syair ke, mesti ada pasal wanita solehah. Wajib pulak disertakan dengan gambar-gambar wanita yang bertudung labuh dan sejuk mata memandang. Tak kurang juga yang berpurdah tertutup rapi. Halusnya jiwa seorang muslimah ni.

Saya dulu bukan jenis macam tu sangat pun. Nak membaca cerpen-cerpen dan novel-novel 'cintun' hatta Cinta Islamik ala Fatima Syarha mahupun Habiburrahman Al-Sherazi tu pun tak terbaca. Apatah lagi nak layan cerpen-cerpen dan sajak wanita solehah. Saya amat mengagumi muslimat yang penuh cita-cita dan visi nak jadi isteri solehah. Saya cukup kagum. InsyaAllah, beruntung lelaki yang beristerikan muslimat seperti ini.

Saya pulak masa bujangnya dulu sampailah kini, lebih suka membaca buku-buku fikrah dan buku-buku 'berisi' yang kandungannya pada pandangan saya lebih bermakna. Tak lupa juga komik-komik Conan yang memang penuh koleksi kat rumah ni. Sampai gi usrah dengan adik-adik UZA pun terbawak buku Conan. Jiwa saya kurang nak melayang sajak-sajak dan puisi-puisi puitis ni. Memang jiwa seni yang kering kontang agaknya.

Bila saya tengok balik semua cerpen, sajak dan segalanya yang pasal isteri solehah tu, saya jadi terkasima. Rasa termuhasah diri ini. Saya ni dah jadi isteri orang. Solehah kah saya? Isteri solehah kah saya ini? Kalau orang lain telah bercita-cita untuk menjadi isteri solehah sejak dari belum berkahwin lagi, macamana pulak saya?

Yang saya ingat, 3 bulan sebelum saya kawin, habis buku-buku pasal perkahwinan saya baca dan saya selidiki. Masih ada koleksinya di rumah ni. Itu untuk persediaan saya nak berkahwin. Kini saya dah pun berkahwin, dah jadi isteri solehahkah saya?

Adik usrah saya, Busra, kata saya ni 'isteri perkasa'. Sebab saya ni jenis yang agak 'independent', suka merempit, tak reti nak duduk diam, dan tak berapa pandai m***k. Isteri perkasa tu solehahkah?

Saya dalam kekusutan sikit hari ni. Gejala gelombang emosi yang agak tak terkawal. Saya balik rumah, saya selongkar rak buku berkaitan Baitul Muslim, saya belek-belek semula. Saya mencari 'sesuatu'. Kemudian saya menghantar sms pada suami tersayang. Ringkas, "Ayg nak jadi isteri solehah abang dunia akhirat".


Saya kini sudah diberi peluang oleh Allah Taala untuk menjadi isteri solehah. Saya amat bersyukur. Saya tak nak sia-siakan masa yang ada ni. Saya nak rebut setiap masa menjadi isteri solehah, dengan harapan saya mampu menggapai cinta dan redho Allah yang mutlak. Moga saya dapat bertemu dan bercinta semula dengan suami saya kini di akhirat sana.

Jangan lupa tanggungjawab kita sebagai anak. Jika kita tidak mampu menjadi anak yang solehah, jangan bermimpi kita mampu menjadi isteri yang solehah.

Saya doakan semua yang membaca, menjadi anak dan isteri yang solehah. Juga suami yang soleh.

Buat insan yang cukup dekat dihati saya walau jauh di jarak mata, saya mendoakan kakak kesayangan saya ini. Saya sentiasa doakan beliau. Moga Allah kuatkan lagi hatinya yang telah kuat, Allah tunjukkan jalan penyelesaian terbaik buat beliau. Saya sangat menyayangi beliau.