Friday, August 28, 2009

Maknakan Ramadhan Masing-Masing

Dah ramai yang menulis dalam blog masing-masing tentang Ramadhan, saya mungkin sedikit ketinggalan. Kelainan Ramadhan yang saya rasai pada kali ini meneggelamkan saya dalam bulan yang mulia ini, leka diulik keasyikaannya.

Ramadhan kali ini terlalu tenang buat saya. Setelah hampir 7 hari melaluinya, cukup-cukup tenang saya rasakan. Moga saya dipanjangkan umur untuk terus mengecapi nikmat Ramadhan ini.

Ramadhan kali ini dengan bergelar 'isteri', hati saya seolah-olah sudah terlepas dari terus menanggung 'dosa hati' yang cukup halus, yang saya rasakan ramai dikalangan kita yang mendapat tarbiah ini pernah merasainya. Malah mungkin sedang melaluinya. Salam mujahadah saya ucapkan. Jadikan Ramadhan ini medan sebaiknya untuk terus tingkatkan mujahadah.


Indahnya saat berbuka dan bersahur bersama, apatah lagi cukup nikmat terasa bila qiam bersama di Ramadhan mulia ini. Tarawikh kami pula sentiasa di tempat yang berbeza-beza. Setiap malam kami berhijrah dari satu masjid ke masjid yang lain di sekitar Gombak ini. Taman Melewar juga tidak dilupa. Disitu ada 'tazkirah haraki' yang cukup kena dengan jiwa kami. Siapa yang berminat, jemputlah datang merasai.

Rasa ingin menitis airmata mengenang semua nikmat Allah ini. Doakan moga Ramadhan ini iman taqwa kita meningkat.

Salam Ramadhan Al-Mubarak,
Selamat Berpuasa,
Selamat Memburu Lailatul Qadar...






Saturday, August 22, 2009

Kami Berbeza Tapi Bersama

Suami saya dua tiga kali merungut pada saya,menyuruh saya meng'update' blog yg dah agak lama tidak di'update'. Beliau pun mulalah menukilkan kata-kata yang dah 3,4 kali saya mendengarnya.

" Kalau ayg tak update blog, ayg akan 'membunuh' peminat blog ayg "

Saya sekadar mendengarnya, mengangguk-angguk dua tiga kali. Kemudian hilanglah pesanan tersebut dari minda ini. Saya bukannya orang yang jenis suka buat sesuatu benda kerana paksaan atau kerana suatu rutin atau undang-undang. Walaupun saya pelajar undang-undang, tetapi undang-undang manusia yang tak kena dan tak 'masuk' dalam hati saya, saya tak akan mengikutnya.

Dua tiga hari ni ni dan semenjak dua menjak ini memang malas sangat nak menulis. Hatta pernah dalam satu brainstorming gerakan muslimat UIAM saya mencadangkan agar skill penulisan dalam gagasan MP3 untuk muslimat tak perlulah diberi perhatian sangat. Sebab pada ketika itu saya memang malas menulis. ;-)

Lagipun, blog saya ni bukannya ada peminat sangat pun. Lain lah blog rijal82.blogspot.com yang ada peminat berduyun-duyun dan terus menerus pemilik blog tersebut menjaga prestasi dan kualiti blognya :-) . Saya ada terjumpa dengan 3,4 orang adik-adik dari universiti lain di muktamar GAMIS yang lalu yang menyuruh saya update blog. Ada juga orang yang minat blog saya rupanya. Saya mohon maaf kepada semua. Saya menulis bila saya rasa perlu dan mahu. Saya dulunya cukup kurang berkenan blog-blog muslimat yang suka tulis perkara-perkara peribadi, jadi kadang-kadang bila saya terasa mahu menulis tentang peribadi, saya terfikir pulak mesti ramai juga yang tak suka posting peribadi sebegini apatah lagi muslimin. Kadang-kadang ini menyebabkan terbatal niat nak posting. Tapi selalunya suami saya akan bagi galakan. Blog kita, ikutlah kita nak tulis apapun selagi tak timbulkan kemudaratan.

Kali ini saya sekadar ingin mencoret serba sedikit tentang pengalaman kami sepanjang mendirikan Baitul Muslim Haraki ini sejak bulan 12 tahun lepas. Moga ada manfaatnya untuk pejuang-pejuang Islam yang bercita-cita untuk membina Baitul Muslim impian juga nanti. Kami bukan yang terbaik, sekadar ambillah apa yang baik.

Sebelum berkahwin, saya sedaya upaya cuba menghabiskan beberapa buku penting tentang alam perkhawinan. Kebanyakan buku tersebut ada dalam rak khusus ruangan Baitul Muslim di Perpustakaan Syaari Nurul di Darul Syuhada no.36. Selepas perkahwinan, ada lagi 2,3 orang sahabat yang turut menghadiahkan buku-buku ber'genre' perkahwinan. Menambahkan lagi koleksi buku kami dalam genre Baitul Muslim.

Antara buku menarik yang saya baca setelah mendapat rekomen dari Ustaz Hasrizal sendiri adalah buku "Men Are From Mars And Women From Venus". Buku yang ditulis oleh John Gray ini mungkin tidak terdapat dalam list buku bacaan pejuang-pejuang haraki. Buku yang mendedahkan tentang beberapa perbezaan antara lelaki dan perempuan dan cara untuk 'cope' dengan situasi tersebut berdasarkan kajian-kajian yang telah dilakukan sebenarnya cukup bermanfaat untuk dibaca. Apatah lagi sebagai persediaan untuk menuju ke gerbang Baitul Muslim. Hatta dalam gerak kerja organisasi seharian antara lelaki dan perempuan juga buku ini cukup berguna dijadikan rujukan. Kadang-kadang selalu timbul masalah gerak kerja dalam lajnah mahupun secretariat antara rais, raisah lajnah mahupun antara AJK yang berlainan jantina yang disebabkan oleh masalah komunikasi yang remeh sahaja sebenarnya. Akibatnya kadang-kadang gerak kerja terbengkalai, perjuangan Islam juga yang rugi. Kadang-kadang, masalah seperti ini boleh dielakkan dengan bahan bacaan seperti ini.


Lelaki dan perempuan sememangnya diciptakan tidak sama untuk berbeza. Untuk saling melengkapi antara satu sama lain, untuk saling bekerjasama, bertoleransi untuk menghasilkan impak yang minima. Begitu juga dalam Baitul Muslim. Perbezaan antara suami dan isteri satu kelebihan yang perlu sentiasa dimanfaatkan. Syaratnya kena jelas titik persamaan dan ultimate goal dalam kehidupan.

Contoh yang paling saya rasai adalah antara saya dan suami yang sebenarnya berbeza. Kadang-kadang mungkin ada yang nampak kami macam banyak persamaan dari segi luarannya, tetapi dalam kehidupan seharian kami berbeza sebenarnya. Ini dibuktikan dengan ujian yang telah kami lakukan baru-baru ini. Suami saya dah lama buat ujian ni, kemudian beliau mencadangkan saya pula. Walaupun mungkin ini hanya sekadar ujian personaliti yang biasa yang sememangnya dah terlalu banyak dalam dunia ni, tetapi penemuan ini agak menarik untuk kami benar-benar lebih mengenali diri sendiri dan pasangan yang akan sehidup semati bersama.

Click to view my Personality Profile pageClick to view my Personality Profile page

Saya selama ini memang jenis orang yang tak boleh duduk sorang-sorang kat rumah. Saya suka berjalan-jalan, bergerak ke sana sini. Bertemu dengan orang ramai, 'crowd' yang ramai adalah satu kebahagiaan buat saya. Apatah lagi kalau dapat bersembang-sembang bersama-sama. Memang seharian saya boleh hidup macam tu. Sebab tu sepanjang kami kahwin ni, sayalah yang akan sentiasa meng'usul'kan kami pergi berjalan-jalan. Kawasan Kuala Lumpur,Masjid Jamek, Jalan Masjid India, shopping-shopping complex adalah antara tempat yang saya suka pergi walaupun bukan untuk membeli barang-barang. Berada bersama orang ramai adalah satu kepuasan buat saya.

Suami @ Ustaz Syaari ni pulak sebenarnya bukanlah orang yang suka ke tempat-tempat awam yang ramai orang. Puas saya memujuk dan merengek, baru beliau akan bersetuju untuk keluar. Apatah lagi kalau sesaja nak bertegur sapa dengan orang lain yang baru berjumpa. Walau nampak beliau macam boleh 'bersosial', tetapi sikap sebenar dan dalaman beliau adalah seorang yang suka bersendiri, suka diam jika tak memerlukan beliau bercakap, malah sangat suka duduk kat rumah ataupun pejabat beliau yang dah jadi rumah ke-2 beliau dari keluar berjalan-jalan di luar rumah dan bercampur dengan orang ramai.

Hasil ujian ini membuktikan perbezaan ketara kami ini. Saya adalah seorang yang intraverted manakala beliau seorang yang introverted.

Dalam melakukan kerja pula, saya jenis yang memang susah nak fokus dan duduk diam dalam masa yang lama. Paling kuat pun 5,10 minit saya boleh duduk statik dan buat kerja. Lepas tu, saya memang akan mula bergerak-gerak dan buat hal lain. Saya memang jenis yang suka main dan suka alat-alatan ni. Kalau dalam kelas, saya akan sentiasa ada benda di tangan saya untuk main. Jika tak, saya akan tidur dalam kelas.

Suami saya pula orang yang cukup fokus dan gigih dalam buat kerja. Percaya atau tidak, beliau boleh duduk diam atas kerusi selama berjam-jam dan seharian walaupun tanpa makan. Selalunya kalau beliau dah mula 'gila' buat kerja, terutamanya kalau buat multimedia, beliau akan kekal berada di kerusi dan mengadap laptop selama berjam-jam dan hanya berhenti untuk sembahyang sahaja. Sebarang gangguan yang mendatang, beliau akan ketepikan. Malah, kehadiran saya juga akan tidak dirasainya tatkala beliau 'gila kerja'.

Saya pula hanya boleh kekal atas kerusi study selama lebih kurang 10 minit, kemudiannya pelbagai aksi lain akan saya buat kerana saya cepat boring dan tak boleh duduk diam. Saya sangat suka sukan, suka bersukan, tak kisahlah sukan apa sekalipun. Tetapi suami pula lebih suka main game FIFA@PES 2009 di laptop beliau dari turun ke padang bermain bola yang betul. Sangat susah dan beliau sangat 'liat' bila diajak bersukan.

Buktinya, rupanya saya memang jenis yang kinesthetic tetapi suami saya sangat rendah % kinesthetic beliau. Beliau dalam bekerja juga adalah jenis yang intrapersonal, yang lebih suka kerja sendirian dari berkumpulan.

Subhanallah, betapa cantiknya perancangan Allah Taala menemukan kami berdua dan saya teramat sangat bersyukur. Disebalik perbezaan tersebut, kami memang juga ada persamaan yang kami jadikan sebagai titik pertemuan asas segala kerjasama dan kekuatan. Gabungan kami adalah satu 'synergi' untuk gerakan Islam. Itulah harapan dan impian kami. Doakan kami.


Buat semua pejuang-pejuang Islam di luar sana, manfaatkan segala kelebihan dan kekuatan yang ada pada diri masing-masing. Kelemahan yang ada, tukarkan agar menjadi kekuatan untuk perjuangan Islam. Dan jangan lupa mencari 'pasangan' synergi untuk menguatkan lagi gerakan Islam :-) . Takbir !




Friday, August 7, 2009

Talk Tragedi Mahkamah Berdarah

Setinggi ucapan TAHNIAH saya rakamkan buat adik-adik Ikatan Mahasiswa Islam Utara (IMIU) di Matrikulasi UIAM Petaling Jaya atas penganjuran satu talk yang cukup menarik pada malam hari Rabu yang lepas. Kehadiran saya ke sana bersama suami tersayang dan adik UZA saya, Busra, muakhah saya merangkap adik UZA kini, Shahidat cukup bermakna dan meninggalkan antara memori indah dalam jalan perjuangan ini.

Walaupun pada hari tersebut saya hampir membatalkan talk tersebut dek kerana masalah kesihatan yang saya hadapi, namun sokongan dan dorongan suami yang cukup supportive menyebabkan saya menguatkan semangat hadir ke sana walau dalam keadaan pening-pening dan muntah-muntah, kesan dari 'food poisoning' yang saya terkena pada siang harinya.

Memulakan talk dengan debaran dan pening-pening lalat

Pada malam tersebut, saya banyak menyentuh tentang soal hijab @ tudung kerana mengikut mesej awal yang saya terima daripada pihak penganjur, saya dijemput untuk menyampaikan talk yang bertajuk, " Hijab.. Bertuahkah Kita? ". Namun apabila sampai disana, barulah saya dimaklumkan bahawa tajuk telah ditukarkan kepada "Membongkar Tragedi Mahkamah Berdarah" yang fokusnya adalah membicarakan tentang pembunuhan Dr. Marwa Al-Sherbiniy yang berlaku di Jerman baru-baru ini. Alhamdulillah, sehari sebelum talk tersebut saya sempat juga untuk memberi 'assignment' kepada adik usrah saya Busra untuk membuat research tentang kes ini. Saya juga sempat membuka 4,5 website yang mengulas tentang isu ini. Malah suami saya pula dengan penuh cekap dan dedikasinya sempat mencari video menarik tentang kes ini dan meng'edit'nya untuk tatapan kami semua pada malam tersebut.

Saya rasa sangat bertuah, terpanggil untuk menerima jemputan talk tersebut kerana saya cukup tertarik dengan tajuk yang diberikan. Memperkatakan tentang soal hijab dan perjuangan dalam mempertahankan hijab yang cukup dekat dengan diri saya sebagai seorang wanita muslimah. Antara point-point penting yang telah disampaikan di awal slot pada malam tersebut berkenaan dengan HIJAB adalah seperti berikut :

1. Adakah kita sedar kenapa kita kaum muslimah kini memakai tudung @ hijab? Adakah kaum muslimin tahu mengapa perintah untuk memakai tudung ini dikenakan kepada kaum muslimah? Saya mulakan dengan memberi beberapa testimoni yang sempat saya buat survey tentang soalan ini terhadap kawan-kawan classmates saya di AIKOL. Ternyata terdapat pelbagai sebab mengapa seseorang itu memakai tudung. Ada yang mengatakan kerana ini adalah perintah Allah Taala, hukum yang terdapat dalam Al-Quran, ada juga yang mengatakan kerana faktor keluarga dan mak ayah, ada yang kerana ingin nampak lebih cantik dan sopan, tak kurang juga ada yang mengatakan kerana terpaksa memakainya disebabkan peraturan UIAM yang mewajibkan semua pelajarnya memakai tudung. Inilah antara hasil testimoni yang saya dapat.

Makin mendapat rentak

2. Kebanyakan faktor-faktor mengapa seseorang itu memakai tudung adalah kerana faktor 'luaran' atau "outside-in" bukannya bermula dari dalam iaitu "inside-out". Walaupun seseorang itu mengatakan bahawa beliau memakai tudung kerana ayat 31 Surah An-Nur yang secara jelasnya Allah memerintahkan untuk kaum muslimah melabuhkan tudungnya hingga menutup dada, namun adakah faktor ini adalah faktor yang benar-benar datang dari 'dalam' atau 'inside-out'? Atau ianya hanya sekadar satu 'pengetahuan' yang menyebabkan kita TAHU dan mengisi AKAL kita tanpa ayat ini benar-benar menyentak emosi dan memberi MAKNA dan RASA di HATI kita?

3. Pada saya, jika seseorang benar-benar merasai dengan emosinya, benar-benar memahami dan menghayati hikmah disebalik pemakaian tudung, beliau akan merasa TENANG dengan memakai tudung sebagai benteng dirinya dan masyarakat, malah akan berasa BANGGA dengan memakai tudung malah sanggup berjuang dan bermati-matian untuk mempertahankan perintah memakai tudung ini. Apabila hadir ke dalam hati kita perasaan yang sebegini, inilah yang dikatakan 'inside-out', sesuatu yang bermula dari dalam hati dan diterjemahkan ke luaran dengan tindakan memakai tudung. Barulah kita mampu menjawab persoalan 'bertuahkah kita yang memakai hijab ini?

Memberi hadiah kepada adik yang jawab soalan

TRAGEDI MAHKAMAH BERDARAH

Seterusnya, setelah saya membentangkan tentang aspek Hijab, dengan bantuan adik usrah saya Busra yang sememangnya pandai berkata-kata dan pandai berjenaka, ditambah pulak dengan karenah suami saya yang tiba-tiba turut jadi bersemangat untuk juga turut bercakap setelah melihat saya keletihan dan hampir pitam, kami membentangkan pula tentang tragedi pembunuhan Dr. Marwa Al-Sherbiniy di mahkamah Jerman.

Suamiku yang beraksi mengalahkan penceramah utama ;-)

Peristiwa yang tragis ini mungkin kurang mendapat pendedahan dari media utama dengan wajarnya, malah peristiwa sebesar ini seolah-olah terpinggir dan tersepit disebalik kekalutan dunia dengan kematian Michael Jackson dan juga serangan H1N1. Sebab itu saya mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada adik-adik pimpinan IMIU atas inisiatif dan kerja kuat mereka menganjurkan talk sebegini. Malah mereka juga sangat keratif dengan turut melakukan simulasi dengan menikam buah tembikai sebanyak 18 kali sebagai simbolik kepada kejadian pembunuhan tragis Dr Marwa yang ditikam sebanyak 18 kali di dalam mahkamah di hadapan suami dan anaknya.

Adik UZA ku, Busra beraksi dengan mantapnya, menggugat kakak usrahnya ;-)

Saya tak berhasrat untuk menulis panjang tentang kes ini, cukup dengan video yang telah dibuat oleh suami saya ini untuk menerangkan tentang tragedi 'Mahkamah Berdarah' ini.

video
Terima kasih kepada adik-adik IMIU dan adik-adik yang sudi hadir ke talk ini, terima kasih buat suami tersayang yang sangat-sangat membantu dan terima kasih buat adik-adikku Busra dan Shahidat yang menemani, kalian lah bakal pemimpin generasi akan datang.

Monday, August 3, 2009

Bersama Isteri Dr Burhanuddin al-Helmy


Inilah detik paling bermakna dalam hidup saya apabila berkesempatan mengabadikan kenangan bersama insan paling dekat dengan tokoh pejuang bangsa dan agama paling ulung pernah dilahirkan di Tanah Melayu, inilah isteri Almarhum Dr Burhanuddin al-Helmy yang sudi mengabadikan kenangan bersama kami selepas Seminar Pemikiran Dr Burhanuddin al-Helmy semalam.

Semasa menghadiri Seminar Pemikiran Dr. Burhanuddin Al-Helmy semalam, selain saya dan suami mendapat pendedahan yang 'segar' dan bermakna tentang perjuangan Dr Burhanuddin terutamanya dari aspek perjuangan nasionalisme beliau yang mungkin pernah disalah anggap oleh golongan agamawan, saya juga terkasima apabila dapat bertemu menatap wajah dan bersalam menyentuh tangan dengan isteri Dr. Burhanuddin Al-Helmy yang cukup dikagumi ini. Inilah wanita disebalik kehebatan seorang lelaki.

Apabila terpandang Puan Suri, isteri kepada Dr Burhanuddin, saya terbayangkan bagaimana wanita yang kini sedang meniti usia emas ini telah bersama-sama dengan perjuangan suami beliau suatu ketika dahulu. Sudah pasti ianya bukanlah sesuatu yang semudah yang telah kita rakamkan secara faktanya dalam lipatan sejarah. Suadah pasti ianya melibatkan emosi dan pelbagai tragedi. Bagaimana wanita ini berhadapan dengan pelbagai golongan yang menentang, mengecam dan mengutuk suami beliau, bagaimana beliau dengan tabahnya menjalani kehidupan ketika suaminya di tahan di bawah akta zalim ISA. Semuanya terbayang-bayang di fikiran saya. Mampukah saya sekuat dan setabah beliau andai ditaqdirkan diuji sebegitu rupa? Saya terkasima.

Moga suamiku mampu menjadi klon Dr Burhanuddin al-Helmy mudah-mudahan. Moga saya mampu menjadi isteri cerdik yang solehah.

Mengupas "When Adam Meets Hawa" di Darul Quran



Suami tersayang sentiasa mengiringi perjuangan