Tuesday, March 31, 2009

Usrah Zainab Al-Ghazali

Usrah tepi tasik

Saya begitu excited apabila sekali lagi ditaklifkan sebagai naqibah setelah menempuh beberapa pengalaman menjadi seorang naqibah. Saya mula menjadi naqibah semasa berada di Sek Men Keb Agama Yan, kemudian di KISAS. Di SMKAY, saya menjadi naqibah yang ntah apa-apa. Sangat tidak tahu menahu apa yang ingin dibuat, ntah apa hasil usrah tersebut, saya pun tak tahu. Memori berkenaan seolah-olah tiada walaupun cuba saya recall sedaya upaya. Mungkin inilah testimoni betapa gagalnya usrah pertama yang saya pegang.

Di KISAS, semasa di tingkatan 5 saya mula menjadi naqibah yang lebih baik. Hasil tarbiah yang telah diterima semasa di tingkatan 4 mengajar saya beberapa perkara penting dalam menjadi naqibah dan mengemudi usrah dengan lebih baik. Ditambah dengan bantuan 'alat bantuan usrah' seperti silibus yang komprehensif, liqa penyelarasan nuqaba yang tersusun, adik-adik usrah yang memang 'telah sedia baik' menjadikan saya lebih mudah untuk mengendalikan usrah tersebut. Fatrah semasa saya menjadi naqibah di tingkatan 6 pula menjadikan saya lebih 'kaya' dengan pengalaman dari segi ilmu dan skill-skill mengendalikan usrah. Namun, saya masih dengan cara dan gaya tradisi usrah, terikat dengan silibus, terkejar-kejar nak habiskan usrah dan juga statik dengan cara usrah bulatan kat musolla dengan anak-anak usrah tersengguk-sengguk mendengar pengisian saya.

Di UIAM, awal2nya saya diberi taklifan memegang usrah untuk adik-adik generasi yang ke-4. Saya sangat bersemangat untuk melakukan banyak perubahan. Saya target untuk usrah saya kali ini ada kelainan. Namun usia usrah kami tak berpanjangan selepas pihak lajnah tarbiah seterusnya merombak usrah untuk menggunakan sistem baru untuk usrah. Tak banyak impak yang mampu saya beri kepada adik-adik usrah saya ini.

Kali ini, sekali lagi saya diberikan peluang. Dan kali ini semangat saya untuk benar-benar berperanan sebagai naqibah yang baik dan mengendalikan usrah ini sehingga mampu memberikan kesan yang mendalam kepada semua ahli usrah sangat berkobar-kobar. Malah saya meletakkan harapan agar usrah saya ini akan dirasai kehadirannya di peringkat UIA hingga ke peringkat nasional dan hingga ke peringkat negara juga. Kepala otak saya ni tak henti-henti asyik terfikir2 pelbagai step yang ingin saya ambil untuk mencorakkan usrah saya kali ini sejak dari pertama kali saya mendapat listname ahli usrah saya dari AJK Lajnah Tarbiah. Malah saya dengan semangatnya menulis kat atas listname tersebut, " This is MY BIG PROJECT ". Beberapa garis panduan penting yang telah saya letakkan dalam mengendalikan usrah kali ini antaranya ialah :

1) Usrah ini bermula dari tanggal pertama kami mulakan usrah dan tiada akhirnya hingga saat nyawa terpisah dari badan. Ikatan ukhuwwah antara kami, kekal hingga akhir hayat. Selamanya, kami adalah satu usrah.

2) Usrah kami adalah usrah yang 'haraki' yang tidak statik yang akan sentiasa merintis jalan menjadi 'solution' kepada setiap permasalahan umat dalam UIAM mahupun di luar. Usrah kami adalah usrah yang sentiasa akan subur dengan sesi-sesi 'brainstorming', mencari idea-idea segar untuk ditawarkan. Usrah kami juga bersedia untuk menjadi tenaga kerja menggerakkan mana-mana program dalam UIAM mahupun diluar. Usrah kami menawarkan 'perkhidmatan' ini kepada semua.

3) Usrah kami akan melahirkan aktivis-aktivis intelek yang akan terus berjuang, berjuang dan berjuang. Budaya membaca adalah budaya yang paling penting dan utama dalam usrah kami. Akan lahir dari usrah kami ini, aktivis intelek yang bergerak berdasarkan daya intelektual yang tinggi.

4) Kami juga akan melahirkan pakar-pakar dalam bidang undang-undang, ekonomi dan bahasa arab yang akan mara ke lapangan umat dalam bidang seperti politik, keusahawanan (business) dan juga academician yang akan menjadi tempat rujukan umat.

5) Usrah kami akan menggunakan 'approach' yang pelbagai, unik dan kreatif demi meningkatkan potensi diri masing-masing dalam satu platform strategik yang bernama usrah.

Ini adalah 'golden dream' saya kepada Usrah Zainab Al-Ghazali' yang sedang saya pacu kini. Impian ini sering saya war-warkan dalam usrah, moga menjadi satu doktrinisasi yang berkesan kepada semua ahli usrah saya. Kami akan terus memecut dan berpencak, demi mencari Mardhotillah.


USRAH PERTAMA ZAINAB AL-GHAZALI

Modul khas taaruf


Usrah kami yang pertama beberapa minggu lepas, saya mulakan dengan tayangan video istimewa berkenaan 'molekul air' untuk menjana pemikiran POSITIF. Selain kami bertaaruf, kami juga mendapat 'sentuhan istimewa' tasawwur awal berkenaan dengan silibus yang perlu kami aplikasi dalam usrah kali ini iaitu " 6 Fiqh Untuk Pendakwah " dari jemputan khas yang digelar "Guru Besar" oleh adik-adik usrah saya iaitu suami yang dihormati, Ustaz Syaari sendiri. Ustaz Syaari menadatangkan satu 'software' mudah untuk mengingat keenam-enam fiqh tersebut iaitu melalui software WINAMP.

W = Waqi'
I = Ikhtilaf

N = Nusus

A = Awlawiat

M = Muwazanat

P = Perubahan ( Taqhyir )


Buku 6 Fiqh yang menjadi silibus usrah kami

Alhamdulillah, tasawur awal yang diberikan memudahkan kami untuk menelaah satu persatu fiqh tersebut dalam sesi-sesi usrah selepas ini.

"Guru Besar"@ my hubby sedang membantu saya memberi pengisian dalam usrah

Adik-adik usrah Zainab Al-Ghazali khusyuk mendengar pengisian

USRAH KEDUA ZAINAB AL-GHAZALI

Usrah kedua kami lebih santai dan rileks, dibuat ditepi tasik di Convest Hill UIAM yang begitu indah bersama angin-angin sepoi bahasa yang cukup mendamaikan. Pengisian jugak agak santai apabila kali ini saya banyak menrangkan tentang aspirasi usrah kami ini beserta sedikit tasji' untuk sentiasa membudayakan budaya ilmu dengan membaca. Ada juga upacara pemberian slip exam sebagai simbolik watikah perjuangan dalam Final Exam yang akan bermula tak lama lagi.

Izyan sedang menerima watikah perjuangan @ slip exam

Seterusnya, kami meraikan birthday ahli-ahli usrah yang lahir pada bulan 3 dan sebelumnya. Terasa sungguh indah suasana usrah, dengan keceriaan yang cukup luar biasa. Saya sendiri sakit perut asyik ketawa dengan telatah adik-adik usrah yang unik-unik dan kreatif ini.

Maziyah mengetuai bacaan doa

Usrah merupakan elemen yang sangat penting dalam susuk tubuh sebuah jemaah. Kata-kata seperti "Usrah Tunjang Tarbiah, Usrah Tunjang Jemaah" hanya akan sekadar menjadi teoritikal yang menarik ungkapannya tanpa ada satu usaha praktikal yang bersungguh-sungguh untuk merealisasikannya. Justeru, testimoni yang terbaik pelaksanaan usrah itu mestilah dirasai oleh setiap individu yang mengikuti usrah. Naqibah pula berperanan penting mencorakkan usrah, menjadikan usrah lebih berkualiti dan bersifat komprehensif dan dinamik.

Adik-adik usrah Zainab Al-Ghazali yang disayangi

Sekalung penghargaan buat semua adik-adik usrah yang cukup saya sayangi. Moga kita mampu mencapai aspirasi dan golden dream usrah kita ini. Sesungguhnya kalian adalah insan-insan hebat yang terpilih untuk menjadi pejuang agama Allah dalam jalan perjuangan yang penuh liku ini. Moga kita dapat bersama-sama aman menikmati nikmat syurga di Sana nanti. Amin..

Sekadar sebuah perkongsian dalam pentarbiahan..

Wednesday, March 25, 2009

Uzlah Mahabbah Qiyadah dan Al-Ghazaliku...


Alhamdulillah,pertemuan dalam Uzlah Mahabbah Qiyadah antara GAMIS-PKPIM-KARISMA dan TERAS malam semalam menjadi antara salah satu pengalaman berharga yang saya dan suami diberi peluang oleh Allah merasainya tatkala mungkin tidak Allah beri pada insan-insan lain. Dalam keghairahan kami membudayakan dalam diri masing-masing budaya intelektual, budaya ilmu, setiap peluang dalam talk-talk, forum intellectual, usrah-usrah yang 'high level' sedaya upaya kami tidak akan lepaskannya, akan kami gagahi untuk turut serta. Bilik kami kini juga selain dipenuhi buku-buku akademik saya, juga dipenuhi dengan buku-buku yang pelbagai jenis background, dari buku fikrah tarbiah hingga ke buku-buku siasah dan kenegaraan, buku-buku tokoh dan pemikiran hingga ke buku-buku sejarah dan ketamadunan. Ada yang telah habis dibaca, ada yang sedang dibaca dan tak kurang juga yang sedang menuggu giliran untuk dibaca. Sampai kadang-kadang saya bermonolog sendirian, ni bilik orang yang dah kawin ke bilik perpustakaan ni..? Saja kami letak di bilik tidur semua buku-buku tu, supaya mudah untuk dicapai dan ditelaah. Kerana kami sedar, ilmu masih terlalu dangkal, masih terlalu banyak masa yang perlu diperuntukkan untuk pembacaan demi melengkapkan diri kerana ilmu inilah asas kuat sebuah perjuangan. Sepertimana petikan YB Salahuddin dalam ucapan Muktamar Dewan Pemuda yang lepas,

" Kita tertunggu-tunggu pimpinan baru yang berupaya mencetuskan wawasan besar, berfikiran matang dan menjangkau jauh ke hadapan. Kegagalan kita melahirkan pemimpin-pemimpin (qiyadah-mufakkir) telah mengakibatkan kelesuan perjuangan kita "

Mana mungkin Qiyadah Mufakkir dapat dilahirkan tanpa ilmu,daya intektual yang tinggi yang cara paling mudahnya adalah dapat dijana melalui pembacaan.


Suamiku, Al-Ghazaliku..

Suami masa zaman kanak-kanak beliau..

Saya semalam hampir tidak pergi ke Usrah Inter Jemaah tersebut kerana merasakan himpitan akademik, pasca peperiksaan yang semakin hampir yang sangat menekan dan menghimpit. Hilang semangat sebentar kerana keserabutan berdepan dengan pelbagai assignment dan topik-topik yang perlu ditelaah menjelang peperiksaan. Badan pun dah jadi letih kerana teruk digunakan. Menjelang petang, rasa macam dah nak 'collapse' dah.

Namun, ternyata suami yang cukup memahami, bijak memotivasikan diri ini. Almaklumlah, suami saya kan kerja dengan Konsultan Motivasi skrg, hebat pakej-pakej motivasi yang telah saya lalui secara 'personal' (^_^) . Kerana dorongan beliau, saya menghadirkan diri. Bukan dalam hal ini sahaja, dalam banyak hal, beliaulah yang selalu menjadi pendorong, penyokong, 'tukang sorak' saya. Beliaulah sumber inspirasi saya. Malah, tak segan saya nak beri kredit pada suami saya disini, bahawa beliau jugaklah selama ini insan penting yang telah 'membentuk', mendidik dan mentarbiah saya sejak dari KISAS lagi. Hingga kini, beliau terus memberi galakan, tunjuk ajar, sokongan padu terhadap apa yang saya lakukan malah turut menghulurkan tangan membantu. Beliau juga telah 'membuka minda' saya, melakukan 'pencerahan' hingga kini saya rasa begitu ghairah untuk membaca demi memastikan ilmu yang hakiki menjadi teras perjuangan. Beliau juga sentiasa optimis, memberi saya peluang untuk terus bergerak aktif, tidak langsung mengongkong dan menyekat pergerakan saya hatta saya kini adalah isterinya yang sah. Saya terus boleh memegang jawatan, terus memberikan komitmen kepada segala meeting-meeting, program-program luar dan dalam kampus UIAM, walau kadang-kadang hingga jam 1,2 pagi baru mampu pulang ke rumah. Beliau cukup memahami. Kata-kata beliau yang cukup menyentuh hati saya, pernah beliau tuturkan bilamana saya bertanya ,
"xpe ke abang nurul gi meeting n program balik lewat2 ni?"
"xpe, abg suka tgk nurul berjuang macam ni, abg rasa seronok, moga dapat jugak sedikit pahala untuk abg..."

Dalam perjalanan balik dari Uzlah Mahabbah Qiayadah semalam, kami terus berbincang-bincang dalam kereta tentang topik yang dibentangkan Dr Farid Shahran, Timb Pres ABIM bagaimana buku "Kebangkitan Generasi Salahuddin dan Kembalinya Al-Aqsa ke Pangkuan Islam " membuktikan kajian bahawa tokoh besar seperti Salahuddin Al-Ayubi tersebut lahir hasil dari tarbiah dan pemikiran Imam Al-Ghazali yang jarak antara keduanya lebih kurang 100 thn tetapi dapat sampai pemikiran tersebut kepada Salahuddin melalui medium madrasah-madrasah pemikiran yang wujud dalam masa tersebut. Inilah yang dikatakan pembinaan generasi. Ternyata disebalik kehebatan Salahuddin Al-Ayubi tersebut wujud tokoh penting yang sangat hebat yang tak luput dek zaman namanya kerana kehebatan 'pemikiran' beliau dibelakang Salahuddin sendiri.


Ketika suami mengucapkan tahniah kepada saya atas 2 soalan yang telah saya tanyakan kepada Dr Farid yang bagi beliau amat baik, saya tersenyum lantas menjawab dengan sungguh-sungguh." Mungkin nurul boleh jadi orang hebat macam Salahuddin Ayub versi muslimat dan abang lah Al-Ghazali untuk nurul.."



Saja saya tidak mengulas panjang dan lanjut tentang pengisian usrah kerana telah banyak diulas oleh sahabat-sahabat PKPIM, blog GAMIS dan blog suami saya sendiri. Jadi saya mengambil 'approach' yang lain sedikit sesuai dengan status saya dan asal usul saya yang datang dari 'Venus". Hakikatnya, saya semakin sedar dan yakin betapa penting dan praktikalnya gagasan pembentukan Daulah Islamiyah berperingkat yang digagaskan Imam Hassan Al-Banna, bermula dengan Fardhul Muslim, Baitul Muslim, Mujtama' Muslim, Daulah Islamiyah dan seterusnya Khilafah Islamiyah. Saya merasai betapa pentingnya baitul muslim ini dalam perjuangan Islam. Moga Allah terus pelihara dan berkati Baitul Muslim yang kami bina ini..


Friday, March 20, 2009

Tarbiah Qiadah di Bumi Waqafan


Kesempatan hampir 3 jam lebih bersama dengan adik-adik pimpinan BADAR dan Lembaga Ketua Pelajar sesi 2009 Kolej Islam Sultan Alam Shah baru-baru ini bagaikan mimpi indah yang tak pernah diimpi hatta dimimpikan pun. Apatah lagi kami bersua muka dalam satu program rasmi anjuran pihak kolej sendiri dengan kehadiran ustazah-ustazah dan ustaz-ustaz yang begitu komited dengan perjalanan tarbiah di bumi waqafan tercinta. Program@Kem Kepimpinan BADAR dan LKP kali ini cukup menarik kerana akhirnya berjaya dibuat di luar dari kolej hasil usaha kuat Ketua Guru Penasihat BADAR sendiri, Ustazah Nik Hazifah yang dikasihi.

Saya dan suami, merasakan peluang 100 tahun sekali ni seperti ini, merupakan satu jemputan yang berstatus 'wajib' untuk kami penuhi. Walau dalam kekangan masa yang ada, apatah lagi kekalutan kami hendak pulang ke kampung di Kedah kerana suami terlibat dengan program konsultan beliau, tak terasa menjadi halangan langsung. Akhirnya Allah izinkan saya dan suami bersama adik-adik kepimpinan KISAS dalam satu slot lebih kurang 2 jam berbincang tentang aspek "Kepimipinan ".

Suami saya hampir tidak tidur semalaman kerana begitu teruja membuat segala persiapan, membuat slide dan tayangan multimedia khusus untuk adik-adik pimpinan. Saya makin mengenali 'sahabat baik,sehidup semati' saya ini. Dalam melakukan sesuatu kerja, beliau begitu ghairah untuk membuat yang terbaik dan mengejar kesempurnaan. Syabas buat suamiku, pembentangan yang dibuat untuk adik-adik KISAS ini saya rasakan antara yang terbaik pernah dilakukan.

'Litakhrij Al-Qadah Al-Muttaqin Wal Muthaqafin' (Melahirkan pemimpin yang bertaqwa dan berilmu) adalah matlamat penubuhan Kolej Islam Sultan Alam Shah yang dulunya dikenali dengan Kolej Islam Kelang dan awal penubuhannya ditubuhkan sebagai Kolej Islam Malaya. Di luar dewan besar KISAS, tertera kalimah ini dengan megahnya,menjadi tatapan semua penghuni bumi waqafan yang pernah bermukim disitu. Matlamat yang sangat jelas, untuk melahirkan 'pemimpin'. Bukan sekadar ingin lahirkan orang-orang yang cemerlang akademiknya, bukan sekadar ingin lahirkan insan-insan yang baik akhlak dan sahsiahnya, bukan juga yang ingin dilahirkan sekadar seorang 'pengurus' tetapi yang menjadi sasaran output produk kolej islam yang sebenarnya adalah "PEMIMPIN".

PEMIMPIN vs PENGURUS

Ramai dikalangan kita kini apabila diberi sesuatu jawatan atau taklifan kita mampu untuk melaksanakan amanah yang diberi tersebut dengan baik. Kita mampu untuk meneruskan tradisi apa yang telah dibuat oleh generasi terdahulu sebelumnya,kita mampu untuk memastikan semua program berjalan dengan baik mengikut sepertimana yang telah ditetapkan oleh taqwim, kita selalu rasa selesa apabila organisasi yang dipimpin berjalan begitu tenang tanpa sebarang masalah. Justeru,kita mendabik dada,berpuas hati kerana kita kononnya telah mampu menjadi pemimpin yang baik lagi hebat.Namun hakikatnya,secara tidak sedar,kita tak sedar diri yang sebenarnya kita hanya mampu menjadi 'pengurus' yang baik,bukan pemimpin yang baik.

Kesempatan bersama adik-adik KISAS yang dirindui,saya dan suami mengambil kesempatan ini berkongsi sedikit sebanyak pengalaman kami sepanjang berada dalam organisasi BADAR dan LKP di KISAS. Saya sendiri sejak dari tingkatan 5 telah diberikan amanah oleh pihak kolej untuk menjadi Timb Ketua Pelajar II (TKU II) ,menjadi pembantu kepada TKU I pada masa itu Kak Sarah Lutfi (Tingkatan 6 Atas) . Semasa menjadi TKU II, saya dapat rasakan yang saya hanya mampu menjadi seorang pengurus yang baik kepada LKP bukan lagi menjadi pemimpin kepada oraganisasi disiplin kolej tersebut. Saya hanya memastikan semua aktiviti-aktiviti dan tindakan yang dilakukan oleh zaman terdahulu diteruskan dengan baik. Memastikan semua pelajar meninggalkan asrama pada waktu yang telah ditetapkan dengan method membuat pengumuman dan mengambil nama pelajar yang lewat. Langsung tidak merubah apa-apa, tidak ada sebarang reformasi yang dilakukan walaupun pada hakikatnya pelajar-pelajar kolej pada ketika itu makin berubah, tidak mudah untuk menerima sesuatu peraturan tanpa rasional yang kukuh.


Setahun pengalaman dalam LKP mengajar saya yang saya perlu lebih kreatif dan berani berfikir dan membuat perubahan dalam memimpin LKP. Justeru,sekali lagi peluang datang kepada saya apabila ditaklifkan sekali lagi sebagai TKU semasa di Tingkatan 6. Saya mula belajar untuk menjadi pemimpin. Saya mulakan diawal tenure pemerintahan dengan bertegas dengan masa dan disiplin ketua-ketua pelajar sendiri. Saya mula merubah LKP dengan menyentuh 'human resource' dalam LKP itu sendiri. Seterusnya saya melangkah dengan merubah sedikit sistem 'Inspection' (check kebersihan dan keceriaan dorm2 di asrama) yang diamalkan zaman berzaman, saya ubah menjadi sedikit longgar dan KP perlu bagi tazkirah dalam dorm-dorm tersebut. Saya juga merubah sedikit 'structure' dalam organisasi LKP dengan menambah 'Unit Keceriaan' dalam LKP bersesuaian dengan masalah semasa pada ketika itu yang mana guru-guru dan pengetua sendiri amat mementingkan aspek keceriaan. Inilah secebis perkongsian beberapa perubahan yang mampu saya lakukan ketika itu dengan kedangkalan ilmu yang ada.

Inilah antara teori 3S (sistem, structure, source) yang saya sentuh sedikit untuk membuat perubahan dalam LKP semasa menjadi TKU di tingkatan 6. Apabila ingin membuat sesuatu perubahan yang memberikan impak yang lebih besar, kita perlu menyentuh atau mereview kembali 3S ini terlebih dahulu kerana ini menjadi antara asas dalam sesebuah organisasi.


Dalam sesi yang tak disangka-sangka ini jugak, saya dapat rasakan kembali 'ukhuwwah istimewa' bersama guru yang banyak mentarbiah saya ketika di KISAS dulu, Ummi Zaidah tersayang. Saya sangkakan saya mungkin telah kehilangan ukhuwwah ini, namun Alhamdulillah, bak kata ummi, "Allah merancang lebih baik dari kita".


Buat adik-adik pimpinanKISAS yang disayangi, teruskan perjuangan memimpin di bumi tarbiah, jangan cepat putus asa dan rasa lelah. Jadikan mardhatillah matlamat yang tertinggi, kalian akan mendapat 'mutiara-mutiara' yang sering diwar-warkan generasi terdahulu. Setiap saat yang berlalu adalah tarbiah dan pengalaman yang cukup berharga buat kalian sepanjang menjadi pemimpin di sana. Siiru Ala Barokatillah..

Tuesday, March 10, 2009

Weekend Yang Penuh Hikmah

Kalau hidup sebagai manusia biasa,hari minggu atau weekend merupakan hari-hari yang ditunggu-tunggu. Kalau bagi yang bekerja, hari minggu merupakan hari untuk beristirehat, masa untuk bersama keluarga setelah hari-hari yang lain penat bekerja. Bagi pelajar biasa pulak, hari minggu merupakan masa terbaik untuk sedikit relax, menyiapkan segala assignment yang diamanahkan, dan mungkin jugak masa untuk keluar berjalan-jalan, window shopping bersama rakan-rakan.

Namun, bagi pelajar dan isteri yang tak berapa biasa macam saya ni, hari minggu merupakan hari yang cukup pack dgn pelbagai aktiviti dan meeting yang hampir tak menang tangan nak menanganinya. Hari minggu lah hari-hari lambakan segala program dan meeting. Minggu ni tak terkecuali. Walaupun minggu ni saya ditaqdirkan Allah Taala tidak diizinkannya untuk bersama-sama sahabat-sahabat yang lain di program STIGMA anjuran HELWANI GAMIS yang pastinya cukup best, namun ada hikmah lain yang saya dapat disebalik ketidakmampuan saya hadir ke sana.

Program bersama adik-adik matrikulasi Nilai dan PJ pada hari Khamis dan Jumaat yang lepas, mengajar saya menjiwai sedikit sebanyak perjuangan tarbiah dan pengkaderan di matrikulasi tatkala saya tidak ditaqdirkan Allah menimba persediaan di matrikulasi sebelum menjejakkan kaki ke UIAM kampus Gombak ini. Di program matrikulasi Nilai, saya sekadar menemani suami yang memberi pengisian, namun di program matrikulasi PJ, saya diamanahkan untuk membentangkan satu slot khas selama sejam. Walaupun slotnya bukan slot utama, tetapi cukup untuk memberi saya sedikit pengalaman membentangkan satu tajuk baru dihadapan adik-adik pejuang Islam di matrikulasi yang cukup saya segani. Moga saya dapat terus improve segala kelemahan dalam pembentangan dan kuliah-kuliah lain dimasa akan datang.
Seterusnya, kami menumpang tidur di tempat program adik-adik PJ sahaja kerana nak terus stay di kawasan Kuala Selangor kerana pagi Sabtu tersebut kami ada satu slot ceramah bersama dengan adik-adik SMKA Kuala Selangor dalam Kursus Pembinaan Nuqaba anjuran Badan Dakwah mereka. Jejak kaki ke SMKA Kuala Selangor ini, apatah lagi apabila melangkah masuk ke dewan sekolah itu, benar-benar mengusik emosi saya kerana saya benar-benar terkenangkan bumi tarbiah,bumi ukhuwwah,bumi waqafan KISAS tercinta. Melihat wajah adik-adik di SMKA Kuala Selangor tersebut, saya terkenangkan adik-adik KISAS yang dirindui. Dah lama tak jejakkan kaki ke bumi tersebut. Moga ada kesempatan tak lama lagi untuk ke sana.

Di SMKA Kuala Selangor, saya membantu suami mengendalikan slot ice-breaking. Memang menjadi kegemaran saya mengendalikan slot santai sebegini. Rasa akan lebih dekat hati ini dengan adik-adik. Dalam sesi soal jawab, ada adik bertanya tentang satu masalah yang sedang dihadapi mereka dalam melaksanakan dakwah. Sama sebijik sepertimana yang pernah saya dan sahabat-sahabat pernah hadapi dulu di KISAS ketika memimpin BADAR di sana. Rasa ingin menitis air mata ini mengenang segala memori tersebut.




Tak dilupakan, hari Sabtu tengahari tersebut, kami dalam keletihan yang amat sangat, tetap juga menggagahkan diri menjalankan tanggugjawab sebagai rakyat Malaysia, sebagai orang Melayu yang cintakan Bahasa Melayu, kami bersama-sama turun ke jalanraya bersama ribuan rakyat Malaysia yang lain berdemonstrasi membantah pelaksanaan PPSMI. Dan buat pertama kalinya saya merasai demonstrasi yang paling ganas dalam sejarah demo-demo yang pernah dihadiri. Lebih dasyat dr demo BERSIH. Dan buat pertama kalinya juga, saya berdemo dengan suami disisi. Rasa lebih tenang dan selamat.

Ahad pagi pulak kami merentas kepekatan kabus pagi bergegas ke Sg Congkak kerana suami kena bagi pengisian untuk satu program Darul Quran. Patutnya saya tak ikut suami sekali kerana saya nak ke program STIGMA HELWANI, namun, melihat suami yang sudah tak mampu membuka mata kerana 2 malam tak tido, saya gagahkan diri,korbankan keinginan sendiri, bantu suami drive pergi dan balik ke Sg Congkak. Lagi satu pengalaman menarik apabila disana. Nak ke tempat program tersebut, terpaksa menaiki kenderaan lain dan terpaksa memakai kasut 'boot' kerana keadaan bukit yang sangat lecek kerana hujan.Memang menarik.

Hari Ahad petang, kami sekali lagi menghadiri satu program 'Pidato Kebangsaan Dato' Seri Anwar Ibrahim di Shah Alam. Walaupun tiba agak lewat,tapi tepat dengan ucapan DSAI. Memang DSAI merupakan pemidato yang hebat. Kelebihan beliau, cuba bercakap dalam pelbagai bahasa ternyata satu taktik bijak mengambil hati pelbagai kaum yang hadir dalam sesi tersebut. Tak hairanlah mengapa PKR semakin mendapat tempat di hati rakyat Malaysia kini.


Sekadar sebuah lagi perkongsian hidup...

Tuesday, March 3, 2009

PPSMI ; Mari Mahasiswa Kita Mainkan Peranan!


Alhamdulillah,bumi UIAM kini semakin subur dengan pelbagai dialog-dialog ilmiyyah,program-program talk intellectual yang kian mendapat tempat di hati mahasiswa mahasiswi UIAM.Moga kita sama-sama terus memacu tenaga benar-benar memainkan peranan sebagai mahasiswa yang bukan sekadar cemerlang akademiknya,tetapi juga turut tidak terkecuali bersama dalam agenda kepentingan ummah.

We Are Leaders Of The UMMAH !
The Garden Of Knowledge And Virtue ,

Secebis Catatan kenangan Kem Al-Fateh GAMIS

Alhamdulillah,setinggi syukur saya rafa'kan kepada Ar-Rahim yang telah mengizinkan saya dan suami mengecap nikmat dan rahmat terus berada dalam jalan perjuangan yang amat manis, demi memikul amanah dan taklifan sebagai khalifah Allah di muka bumi fana ini. Kalau dulu saya sering mengimpikan dikurniakan teman seperjuangan sehidup semati yang lebih mencintai Allah dan Rasul dan jalan perjuangan ini dari diri saya sendiri, nah kini Allah telah kurniakannya kepada saya. Mungkin sebagai satu rahmat dan mungkin juga sebagai satu ujian. Sama ada saya pandai untuk bersyukur atau leka dengan nikmat ini, dan sama ada saya pandai untuk menggunakannya seoptimum mungkin atau hanya sekadar menjadi alasan untuk pasif dalam gerakan seperti mana yang mungkin telah berlaku pada pasangan baitul muslim yang lain (Nauzubillah..)
Dalam kesibukan saya terpaksa berkejar ke UIAM untuk menghadiri satu meeting penting dalam merencana acuan ahli gerakan yang ingin dilahirkan pada hari Sabtu yang lalu,suami terus bersabar menghantar saya dan seterusnya menjemput kembali untuk bersama-sama beliau ke Kem Al-Fateh anjuran GAMIS di Sg Congkak. Saya sentiasa dalam kekalutan, tetapi ada suami yang sentiasa menenangkan. Tanggungjawab taklifan pimpinan yang ditanggung, bukan kerja mudah yang boleh dilunas begitu sahaja tanpa sifat amanah. Tanggungjawab sebagai isteri juga tidak kurang hebatnya, kerana saya punya visi untuk menjadi isteri solehah yang luar biasa, yang benar-benar merealisasikan slogan menjadi sayap kiri pada perjuangan si suami. Kalau boleh, bukan sekadar sayap kiri, saya ingin menjadi sayap kanan, sayap depan dan belakang suami tersayang. Malah,saya juga ada tanggungjawab perjuangan, tanggungjawab kepada mak ayah dan keluarga,yang perlu dilaksanakan. Tanpa kekuatan dari Yang Maha Esa, saya akan tersungkur dalam jalan penuh tanggungjawab ini. Dengan kekuatanNya juga, saya akan terus melangkah. Juateru,pergantungan padaNya lah yang paling utama dan mutlak!

Di kem Al-Fateh,seribu satu perkara menarik dapat saya perolehi walaupun persinggahan sebentar cuma. Bagi komiti dan peserta kem Al-Fateh ini sendiri,mesti lebih menarik pengalamannya. Saya hanya boleh berkongsi apa yang dirasai. Antaranya seperti biasa,nikmat brainstorming bersama suami tercinta. Disinilah medan terbaik saya boleh berkongsi maklumat,berhujah,memberi idea,malah boleh juga nak menyanggah dan radd kembali hujah si suami. Tatkala masa yang lain,sudah tentu ketaatan kepada sang suami menjadi sempadan saya. Tetapi,memiliki suami yang open-minded,mudah diajak berbincang,pandai meraikan pandangan (walaupun sebenarnya dia tak setuju,tapi saya takkan terluka) memang amat menyenangkan saya yang memang "kaki hujah". Kalau suami saya jenis autokratik lagi kuku besi,sudah tentu makan hati berulam jantunglah saya ini.Perjalanan pergi dan balik kami ke Sg Congkak terasa sekejap kerana sesi brainstorming yang mengasyikkan. Sesi analisis video perang dapat dikendalikan oleh suami saya dengan baik. Saya semakin perasan yang saya kini semakin meminati sesi-sesi kuliah dan slot yang dikendalikan oleh Ustaz Syaari. Moga sayalah peminat nombor satu beliau:-)Terima kasih buat suami yang terlalu amat dihormati, dialah idola yang sangat dekat di hati ini.

Sekalung TAHNIAH dan penghargaan yang tidak terhingga buat komiti yang menjayakan kem Al-Fateh ini.Kem unik yang menarik. Kegigihan Ust Dzul,dapat saya lihat dari raut wajahnya dan juga segala jerih perihnya merintis pelaksanaan kem ini. Dan yang paling saya kagumi,kehebatan GERAKAN MUSLIMAT yang diketuai oleh Kak Rafidah "TERBAIK" n the geng,Kak Muna,Kak Zafirah,Aini dan lain-lain.Memang sangat mengujakan melihat Kak Rafidah mengendalikan peserta-peserta kem ini. Keberanian,kewibawaan,ketokohan,karismatik bukan lagi slogan retorik yang selalu dilaungkan untuk gerakan muslimat.Tetapi team muslimat GAMIS telah merealisasikannya,menjadi contoh terbaik untuk muslimat-muslimat lain pencinta agama dan perjuangan ini untuk teladani. Moga kita semua bertemu dan berpisah hanya keranaNYA dalam jalan perjuangan ini.

Sekadar sebuah perkongsian..

"Letupan" Ketiga Ma'ruf Club - The Next Type Of Untapped Market