Friday, October 31, 2008

"Life Reform...?"

Lama tidak mencoret,kekangan melakukan 3 persediaan dalam satu masa menjadi benteng alasan yang kukuh ; persediaan final exam,persediaan pengukuhan ’future leader’ dan persediaan mental dan teknikal untuk bertukar ‘status’..Maju setapak menaiki anak tangga pembinaan Baitul Muslim,menuruti hiraki pembinaan Daulah Islamiyah yang sudah digariskan oleh As-Syahid Imam Hassan Al-Banna..

Semua memerlukan persediaan yang rapi,teliti..mentally and physically.

Persediaan menjadikan kita lebih yakin berhadapan dengan segala benda.

Persediaan membezakan kita dengan individu yang tidak bersedia.


Ini baru menceritakan persediaan hidup di dunia.Belum lagi cerita persediaan kita untuk hidup di akhirat sana yang segalanya belum pasti buat kita..


SELAMAT BERJUANG DALAM FINAL EXAM buat semua sahabat2 di kampus UIAM dan juga kampus2 lain..Buatlah yang terbaik kerana Allah demi perjuangan Islam!

Moga kita semua dikurniakan nikmat menuntut ilmu yang sebenar..

”No one can produce great things who is not thoroughly sincere in dealing with himself”

Tuesday, October 14, 2008

NOTIS PRK PALSU ??

Baru semalam seronok saya menulis pasal notis pasal PRK kat UIAM yang dah keluar.Disebalik macam-macam teka teki tarikh,ingat ke dah terjawab dengan notis semalam..
Tapi rupanya...

Ada yang mengatakan bahawa notis itu palsu..Memang saya dah sebut sebelum ni,notis tu pelik dan amat meragukan.Just atas kertas putih biasa (tak macam notis PRK yang sebelum ni selalunya berwarna).Then,sizenya pun just size A4 je.Biasanya size A3 kalau notis2 penting dari pihak pentadbiran.Then jugak,banyak kesalahan seperti numbering dan susunan maklumat tue.Beberapa maklumat penting juga 'tiada'.

Seorang kawan saya cuba bertanya terus pada pihak S-DEV (student development) unit pentadbiran UIAM yang bertanggungjawab.Mereka menafikan notis PRK telah dikeluarkan.

Jadi,inilah propaganda yang telah bermula nampaknya.Entahlah dari siapa..
PRK akan lebih 'best' dengan pelbagai propaganda ! :-)

Monday, October 13, 2008

ELECTION FOR IIUM - 17th OCTOBER 2008

Selepas beberapa lama berteka-teki dan menanti-nanti,akhirnya hari ni keluar gak notice pasal PRK di bumi UIA yang bertuah ini..

An election for the srudents' representative council 2008/2009 shall take place on 17th October 2008 as determined by Ministry of Higher Education.

Nomination form could be collected start from 13th October (2.00pm-7.00pm) until 14th October 2008.

Specific time for campaign duration not mentioned in the notice.



Nantikan pelbagai lagi aksi menarik dari pentadbiran UIAM berkaitan PRK ini selepas ini.First notice saja pun dah agak 'pelik' appearancenya...


Perang PRK bermula..
JOM BERJIHAD!!!!!!

Saturday, October 11, 2008

SRK ku @ SRK Rosmah..???

SRK ku @ SRK Rosmah….

Lama saya tak sebut SRK ni..kalau dulu masa menengah rendah (ms zaman2 jahiliah..)penuh buku-buku,barang-barang peribadi,segala benda,nickname saya ditulis dengan short form SRK 3:16..Bila terbaca isu semalam teringat balik saya pada segala kenangan-kenangan lama..

SRK tu short form Shah Rukh Khan,hero bollywood ,3:16 plak nombor yang selalu Stone Cold Steve Austin pakai..mcm no bertuah dia.Kenal Stone Cold..?Salah seorang penggusti yang cukup saya minati suatu ketika dulu..sekali lg,zaman jahiliah lebih kurg..
Lepas saya dapat tau yang 3:16 tu adalah verse dalam kitab bible yg jadi pegangan Stone Cold,terus saya tinggalkan..itulah yang dikatakan jahiliah..sekali lagi..

SRK dah dapat Datuk ! Melopong saya baca berita ni.Gembira,suka,kemudian jadi pelik,hairan,kemudian jadi risau,semua ada..Sebagai peminat no 1 dia dulu..(skrg..???)memanglah saya gembira.Kalau dulu,sehari 3x tengok filem Dil To Pagal Hai tu pun tak jemu-jemu langsung.Tapi rasanya Datin Rosmah wife Dato’ Najib mesti lagi gembira dari saya.Dia lagi minat SRK.Pernah saya tgk gambar dia,siap boleh berlaga pipi dengan SRK lagi masa SRK datang Malaysia.Minat sungguh dia.Dia minat bollywood.Kalau Najib jadi PM nanti,kalaulah sempat..mesti dia lagi senang jemput SRK..Skrg pun dah macam ada kempen "Anti Najib" jugak..Datin Rosmah ni banyak bagi 'back fire' pada Najib.Kesian jugak kat Najib..

Ramai yang tak puas hati isu ni.Yelah,siapalah SRK tu untuk Malaysia,apa sumbangan dia yang melayakkan dia dapat gelaran ‘Datuk’.Saya setuju dengan pendapat ni.

Keduanya,punyalah ramai yang dapat gelaran Datuk skrg ni,dah tak terkawal dah.Dah jadi tak berharga dah gelaran Datuk tu kalau dah ramai sangat orangnya,malah tak dinilai betul-betul kelayakan orang itu untuk mendapat Datuk..bersepah-sepah jadinya.Manusia memang macam tu.Suka kejar ‘nama’ dan ‘gelaran’.

Apapun,TAHNIAH lah untuk SRK..Dia bukan salah apa pun.Dia tak mintak pun gelaran tu diberi kepada dia.Dah orang nak bagi..Jadi,sape yang salah sebenarnya..?

SRK tu yang saya nampak,orang yang jenis kerja kuat.Setakat dok mengikuti perkembangan dia dulu,memang sikap dia sangat komited dengan kerja.Komited dengan family.Tak lah ada banyak sangat masalah moral macam Salman Khan ke,macam Sanjay Dutt ke..Tapi sudah tentu dia bukanlah contoh muslim terbaik yang boleh dicontohi..Jap,muslim lg ke..? Tak pasti,dah lama tak ikut perkembangan dia.Masa jahiliah dulu je..sekali lagi.

Ambiklah apa yang sikap yang baik yang ada pada SRK.Kalau kita rajin,komited dengan kerja,sanggup susah payah,mesti kita dapat jadi org hebat dan berjaya.Percayalah.Macam SRK dalam ’dunianya’...

-saja tulis pasal SRK,sbg bekas peminat dia..

Friday, October 10, 2008

..........................................

Selepas menyambut hari lebaran Idulfitri bersama keluarga tercinta,hati ni hilang langsung untuk menulis apa-apa di coretan maya ni.Bukan tidak ada isu yang hendak diulas,.perkembangan politik makin menarik,UMNO dengan PakLah dah nak resign n pemilihan kepimpinan barunya,PAS dengan ‘permukimannya’ di Langkawi untuk kembali duduk sekali satukan fikrah setelah macam-macam pertembungan terbuka para pimpinannya,dengan tafsiran Surah Al-Anfal lagi, krisis ekonomi pulak makin meruncing kejatuhan sikit demi sedikit sistem kapitalis yang diagung-agungkan dulu, gendang PRK pun makin terasa,walau tarikh sebenar terus menjadi rahsia,entah apalah yang perlu sangat dirahsiakan,pelik sungguh..namun..bila hati tak berkehendak,tak tertulis lah ape2 pun…


Idulfitri yang bermakna...

Idulfitri yang sangat bermakna buat diri saya.Yang tak pernah sama dengan Idulfitri sebelum belumnya.Tidak akan pernah sama.Keputusan besar yang dibuat keluarga saya memihak kepada saya..Jutaan syukur sahaja yang mampu dipanjatkan.Walau hati gentar,tapi saya redah je..Terasa benar,betapa pentingnya sebuah keluarga dalam episod perjuangan ini.Terasa amat,tanpa keluarga yang memahami dan menyokong,entah apalah yang akan terjadi pada saya dan entah apalah yang saya akan rasakan..

Setinggi penghargaan yang tak kan mampu membalas segala jasa kalian..


Mak yang teramat disayangi,ayah yg teramat dikasihi..

Abang Pi’e,Kak Nah,Kak Net,Kak La,Kak Bitah..

Kak Mariah,Abg Razak,Abg Latip,Abg Wan,Abg Harrith..

Luqman (anak sedara yg sgt byk membantu) dan semua 17 org anak sedaraku yg lain..


Hari ni 10/10/2008…genap 2 bulan akan datang…

Ya Allah,mudahkan urusan kami.


Hikmah sakit..

Disebalik kegembiraan dan kesyukuran yg saya dapat di kg kat Kedah sana,sampai saja bumi UIAM ni,saya diserang demam,selesema yang sangat teruk.Terasa perit amat sangat dah..padahal demam+selesema je.Bukan terkena penyakit serius yang merbahaya apa lagi pun.Tapi itulah,2 nikmat yang selalu manusia lupa,tak guna betul2 bila ada dengannya.Bila dah takde,baru amat terasa.Nikmat sihat antaranya..Teringat sangat pada orang-orang lain yang ditimpa pelbagai penyakit,malah mungkin ada yang menderita penyakit tersebut seumur hidupnya..Betapa beruntungnya saya,betapa wajib bersyukurnya saya ni..

Tak dilupa,doa yang berpanjangan saya kirimkan buat sahabat seperjuangan sejak dari KISAS lagi,Al-Akh Mohd Faridzul Mohd Nasaruddin yang kini dirawat di PPUM..Sakit yang sebenar belum dapat di ’diagnose’ lagi tapi setakat yang saya dengar,ada kaitan dengan saraf.Dia sms mintak doakan dia..Ukhuwwah dalam persahabatan ni,tak perlu sampai sahabat mintak kita doakan dia,tanggungjawab kita untuk sentiasa doakan sahabat kita..Saya doakan..sentiasa doakan sahabat-sahabat..Sahabat-sahabat KISAS,sangat dekat di hati saya..


Kesibukan yang biasa melanda..

Rasa macam minggu ni saya sangat tak terurus dan sangat sibuk.Bila fikir balik,bila yang saya tak sibuk..selalu je sibuk..Cuma kadang2 sibuk yang terurus dan adakalanya tidak..

Banyak test minggu ni,dengan banyak subjek yang perlu di’cover’ untuk final.Makin tak menang tangan,tapi saya nak menang dalam akademik..

AGM Maaruf Club yang akan berlangsung 13hb Oktober 2008 ni terus dalam progress.Bukan mudah jugak mengurus suatu AGM.Mg semuanya berjalan lancar dalam redho Allah..

Kerja-kerja Majlis Tarbiah dan Kepimpinan Nasional (MTKN) GAMIS jugak perlu diteruskan.Kesian kat pengerusi MTKN yang selalu followup saya dan ’ketua’ saya yang memang jugak dikalangan orang-orang yang maha sibuk.Tapi,bila ada keikhlasan,rasa seronok nak bekerja,jadi mudah je,InsyaAllah...

Final Public Speaking and Contemporary Issues class hari Sabtu ni.Banyak lagi yang nak kena buat research untuk buat text speech..Minggu ni saya bagi speech tajuk "PAKLAH SHOULD STEP DOWN NOW".Esok tu terus Pak Lah wat pengumuman.Macam dia dengar-dengar je speech saya..


Entah kenapa pagi ni banyak sangat coretan peribadi..Saya tak berapa suka sebenarnya blog saya banyak catatan peribadi.Tapi adakalanya,inilah tempat untuk ’melepaskan’ apa yang tersemat di ’dalam ini’..


YA ALLAH..

Aku merancang,Engkau juga merancang,tapi perancanganMu adalah yang terbaik..

Ya Allah,kurniakan semngat JIHAD yang tinggi buatku..


-srikandiharakah@F3.3,Asiah-