Friday, September 26, 2008

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDULFITRI..

Lagi 4 hari nak raya..
Ramadhan semakin pergi meninggalkan kita..
Mungkinkah sempat bertemu Ramadhan akan datang..??

SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN

Mg Idulfitri kali ini penuh makna..

-srikandiharakah-

Tuesday, September 23, 2008

PAS yang UNIK,PELIK,AJAIB..

PAS yang UNIK,PELIK,AJAIB..


Pertembungan demi pertembungan pendapat dan pandangan dikalangan pimpinan-pimpinan PAS mutakhir ini menjadikan saya rasa semakin ‘kenal’ PAS.PAS semakin menjadi sebuah ‘parti politik’ (political party) yang seharusnya bergerak dengan ‘cara’ dan ‘kaedah’ parti politik bukan sehanya-hanya bergerak sekadar Jemaah Islam.

Beza antara sebuah Jemaah Islam yang terjun ke dunia politik sangat berbeza dengan Jemaah Islam yang hanya berlegar di ruang tarbiah,dakwah tanpa ada satu usaha besar dan bersungguh-sungguh untuk terjun ke medan politik siasah.

PAS merupakan satu-satunya sebuah Jemaah Islam di Malaysia ini yang terjun ke dunia merebut kuasa politik secara ’directly’ dengan bertanding dalam pilihanraya.Sebab itu,PAS ini sebenarnya sangat ‘unik’,’pelik’,’ajaib’ dan seolah-olah banyak masalahnya bilamana PAS mula bergabung dalam keluarga besar Pakatan Rakyat kini.Ini kerana PAS pada asalnya dan selamanya adalah Jemaah Islam sedangkan parti-parti yang lain tidak seperti PAS.Mungkinkah PKR boleh dikatakan Jemaah Islam?DAP dah tentu ‘out of service’ dah..jd,mmg PAS sangat ‘unik’ dan hanya ‘satu’ parti yang mcm PAS ni di Malaysia.

Justeru,bila bergerak sebagai Jemaah Islam dan juga dalam masa yang sama merupakan sebuah parti politik,sudah tentu memerlukan kepada satu ‘keupayaan’ yang luar biasa dikalangan penggerak-penggerak parti,dikalangan pendokong-pendokongnya dan juga penyokong-penyokong akar umbinya.Perlu ada satu ‘kesediaan’ minda untuk bergerak sebagai Jemaah Islam dalam kerangka sebuah parti politik.Bergerak dalam ‘nature’ sebenar parti politik yang sudah tentu memerlukan kepada pelbagai strategi,idea-idea bernas,penggerak2 yang berkaliber,mendapatkan sokongan majority rakyat,menawarkan service yang terbaik dalam usaha untuk mendapatkan kuasa untuk melaksanakan agenda.

Dalam segenap aspek,untuk menggerakkan PAS sebagai sebuah parti politik ini,sudah tentu adatnya akan berlaku pelbagai pandangan dan percambahan pendapat.Even dalam hal kecil sekalipun,biasa berlaku khilaf sebegini.Inilah yang nampaknya sedang berlaku kini apatah lagi dalam soal melakukan ijtihad besar dalam usaha untuk mengambil alih kuasa pentadbiran negara Malaysia yang tercinta ini.Justeru,perbezaan pandangan yang mungkin kita lihat berlaku dikalangan pimpinan PAS mutakhir ini seperti Dato’ Mustapha Ali,TG Nik Aziz,YB Khalid Samad, adalah perkara biasa yang wajar berlaku dalam sebuah parti politik.Cumanya,ianya seolah-olah mendapat publisiti yang meluas,dicanang-canang,dibesar-besarkan dan digembar-gemburkan pula.Seolah-olah ada pihak yang tengah berseronok melihat ini semua berlaku.Padahal,semua memberi pandangan atas ‘stand’ peribadi sendiri tidak kisah lah apa saja jawatan mereka dalam parti tetapi selagimana mereka tidak mengeluarkan kenyataan bahawa mereka mewakili parti atau mana-mana bahagian atau jabatan dalam parti maka seharusnya dianggap sebagai satu pandangan peribadi.Dalam negara demokrasi(walaupun tak la subur sgt) seperti di Malaysia ini,apa salahnya memberikan pandangan peribadi?Even mereka berasal dari satu parti yang sama,tetapi selagimana pandangan itu bukanlah bercanggah dengan keputusan dasar parti yang telah diputuskan,maka kita seharusnya melihat ianya sebagai satu benda yang positif yang sihat yang tengah berlaku.

Tetapi mungkin ramai yang akan mengatakan bahawa perkara yang menjadi percanggahan kini telah melibatkan perkara dasar parti.Mungkin dalam soal ’hubungan dengan Pakatan Rakyat’ atau pun sebenarnya cuma taktikal tarikh 16 September?Perlu diteliti dan dikaji serta diamati subjek matter yang menjadi pertelingkahan itu sebenarnya sebelum dengan cepatnya membuat judgment.Kita seharusnya tidak boleh dan tidak perlu cepat melatah,melihat percanggahan ini sebagai satu perpecahan besar yang akan berlaku,justeru mula melabel-label erbakan,erdorgan dan sebagainya di dalam PAS ini.Apa yang berlaku adalah pertembungan cara berfikir dan mentafsir,bukan pertembungan antara dua kumpulan.Jangan kita membentuk-bentukkan kumpulan itu,setelah pastinya memang akan ada golongan-golongan yang berniat jahat untuk melaga-lagakan pimpinan-pimpinan PAS maka kita secara tak langsungnya mengiktiraf kumpulan-kumpulan ini dan kemudiannya menyokong usaha jahat ini.

PAS akan sentiasa di landasan yang betul dan benar selagimana dasarnya dan identitinya sebagai sebuah Jemaah Islam tidak berubah.Ini keyakinan berdasarkan jaminan Allah Taala.PAS terus bertahan sebagai sebuah parti politik setelah mengalami proses turun naik yang sudah berkali-kali namun masih kekal tidak seperti parti-parti lain seperti Semangat 46 dan lain-lain bukan kerana ianya sebuah parti politik tetapi kerana PAS merupakan sebuah Jemaah Islam.Dalam usrah semenjak di sekolah lagi,saya selalu di ingatkan agar jangan melihat PAS sekadar sebuah parti politik tapi lihatlah PAS sebagai sebuah Jemaah Islam.kerana itulah sebenarnya PAS.Justeru,walaubagaimana berlaku percanggahan pendapat dan pertelingkahan pandangan dalam PAS ianya boleh disatukan dengan metodologi Jemaah Islam.Cuma PAS perlukan semua pandangan dan pendapat ini untuk bergerak dengan lebih progresif dan dinamik sebagai sebuah parti politik.Jangan disekat peranan yang perlu dimainkan ini sewenang-wenangnya dengan alasan Jemaah Islam yang perlu wala’,taat dan sebagainya.Sebaliknya,berhati-hati lah dan berteliti lah.

Apa yang wajar dilakukan,semua ahli PAS yang faham PAS sebagai Jemaah Islam,seharusnya faham apa yang perlu dibuat.Ahli PAS yang hanya kenal PAS sebagai parti politik juga boleh terus menyokong PAS sebagai parti dan janga
n berbelah bahagi.Yakinlah dengan PAS keranadasar Islam nya.Wallhu'alam..sekadar pandangan peribadi saya..

Monday, September 22, 2008

.................................


Ramadhan semakin berlalu pergi…

Ya Allah,makin cepat masa berlalu

Sedetik masa berlalu,selangkah menuju maut..


Dah agak lama tak update blog ni,masalah wireless yang terganggu menyebabkan saya juga terganggu..tp mungkin juga sekadar alasan kerana memang hati ini kadang-kadang takde hati nak update blog..semua manusia normal yg ada blog merasainya..saya rasa..


Ramadhan makin berlalu pergi.10 malam terakhir,PELEPASAN DARI API NERAKA..Betapa agungnya Allah Taala yang tak habis2 cuba memberi peluang dan ruang kepada hamba-hambaNya untuk terus mendapat kasih sayangNYA..Dalam Ramadhan yang teramat mulia ini,Allah bagi kita RAHMAT di awalnya..siapa yang terlepas rahmat Allah ini,boleh mohon PENGAMPUNAN,MAGHFIRAH di pertengahannya..namun pada siapa2 yang jugak terlepas kedua-dua fasa ini,ada lagi fasa terakhir,yang Allah janjikan dengan PELEPASAN DARI API NERAKA..Kita banyak dosa,kita kurang amal,kalau beramal pun belum tentu diterima kerana banyak cacat cela,tak ikhlas dan sebagainya.Apa lagi yang diharap melainkan Allah bagi pelepasan kita dari api neraka..tempat pengembalian yang terburuk yang amat ngeri dan menakutkan..Allah bagi ‘bonus’ lagi di saat2 akhir ini dengan Lailatul Qadar..Betapa Ar-Rahim nya Allah Taala..


Marilah sama-sama kita merebut peluang ini,yang mungkin tak semua orang dapat kali ini,yang juga belum tentu kita dapat yang akan datang…

Ramadhan Kareem…

Saturday, September 13, 2008

ISA MENGGILA...

Ramai antara kita yang mungkin ‘familiar’ dengan ISA ini.Apatah lagi dengan ‘iklim politik’ terkini Malaysia yang menyaksikan 3 mangsa terbarunya telah ditangkap (mungkin akan ada lagi).Saya disini sekadar ingin membantu,sesiapa yang mungkin masih belum benar-benar mengenali siapa ISA ini,tapi agak malas untuk mencari maklumat-maklumatnya,bolehlah membaca fakta-fakta penting ini untuk ‘berkenalan’ dengan ISA yang tengah menggila sekarang ni dengan lebih mendalam.Penting untuk kita memiliki 'ilmu' sebelum 'serang semberono' saja terhadap ISA ini.Macam orang selalu kata,'serang tak pakai helmet' ;-)



Nama diberi Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 atau sangat glamour dengan Internal Security Act (ISA)

Sedikit sejarah ISA…
Satu akta yang pada awalnya telah dirangka oleh R.H Hickling yang merupakan bekas Pesuruhjaya Penggubal Undang-Undang Malaya yang telah menolong mendrafkan Perlembagaan Malaya, Deklarasi Merdeka dan Kod Tanah Kebangsaan.Kemudian akta ini secara rasminya dijadikan sebagai undang-undang pada tahun 1960.

ISA ini pada masa mula diperkenalkan,terdapat peruntukan yang membenarkan kajian semula dilakukan.Hasilnya,sejak digunakan,hampir 20 kali
telah dipinda dan akhirnya peruntukan untuk kebenaran kajian ini telah dikeluarkan. Kuasa mutlak telah diberikan kepada Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri (Dato’ Seri Syed Hamid Albar skrg) membolehkan beliau menangkap sesiapa pun, tanpa merujuk kepada mahkamah.

Tempat tahanan..
Tahanan ISA ini biasanya diletakkan di bawah tahanan di Pusat Tahanan Kamunting

Penahanan....
Sesiapa pun boleh ditahan oleh polis selama 60 hari berturut-turut tanpa perbicaraan untuk tindak-tanduk yang dijangkakan mengancam keselamatan negara atau mana-mana bahagian daripadanya. Selepas 60 hari, seseorang tahanan itu boleh ditahan lagi selama te
mpoh dua tahun jika diluluskan oleh Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, dan sekaligus membolehkan penahanan terus tanpa perbicaraan. Pada tahun 1989, kebolehan mahkamah untuk menyiasat kuasa Menteri di bawah peruntukan ini telah dihapuskan dengan beberapa pindaan kepada Akta ini. Pada masa kini, mahkamah boleh melihat semula hanya perkara-perkara teknikal sahaja berkenaan sebarang penahanan di bawah ISA.

Penyeksaan....
Penyeksaan dilaporkan menjadi sebahagian daripada kehidupan harian tahanan ISA. Mereka yang pernah ditahan menyatakan bahawa mereka telah didera secara fizikal dan mental yang termasuk salah satu daripada senarai ini: pukulan, penanggalan pakaian, soal siasat 24 jam, ketidakbenaran tidur, ancaman bunuh, ancaman deraan fizikal pada ahli keluarga termasuk ancaman rogol kepada anak mereka. Juga, tahanan diletakkan secara individu dalam sel penjara kecil tanpa cahaya dan udara, dalam yang dipercayai menjadi sel tahanan rahsia. Teknik dan aksi penyeksaan ini direka untuk memaluka
n dan menakutkan tahanan supaya mendedahkan kekurangan dan memecahkan pertahanan mereka

Pembebasan..
Kerajaan boleh membebaskan tahana
n tanpa bersyarat, dalam sesetengah kes, ia telah menuntut mereka yang dibebaskan untuk membuat "pengakuan" umum di televisyen dan radio.

Section ’hot’ (relevant section)....
Sect 8-Power to order detention or restriction of persons.
"(i) If the Minister is satisfied that the detention of any person is necessary with a view to preventing him from acting in any manner prejudicial to the security of Malaysia or any part thereof or to the maintenance of essential services therein or the econom
ic life thereof, he may make an order (hereinafter referred to as a detention order) directing that that person be detained for any period not exceeding two years."
Section 73(1) Internal Security Act 1960
"Any police officer may without warrant arrest and detain pendi
ng enquiries any person in respect of whom he has reason to believe that there are grounds which would justify his detention under section 8; and that he has acted or is about to act or is likely to act in any manner prejudicial to the security of Malaysia or any part thereof or to maintenance of essential services therein or to the economic life thereof."

Kritikan terhadap ISA (ulasan dari press statement Presiden Bar Council yang terkini) :
1) ISA is a draconion and undemocratic
2) Pdetention laws should not be invoked under any circumstances
3) Violate fundamental rights
4) Unconstitutional and oppressive

5) Not upholds ‘rule of law’

Kes terbaru…
Dalam kes penahanan Raja Petra Kamarudin,Tan Hoon Cheng (wartawa
n Sin Chew Daily) dan Teresa Kok,mereka bertiga ini semuanya ditahan bawah section 73(1) yang telah saya sebutkan diatas tadi dan atas alasan menimbulkan ketegangan kaum untuk Tan Hoon Cheng dan Teresa Kok,manakala atas alasan menghina Islam untuk Raja Petra Kamarudin.


Yang pelik...

1) Datuk Ahmad yang mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman,di’lawan’ pulak oleh Tan Sri Khoo Tsu Koon,tapi akhirnya,yang tukang report berita pasal tu,wartawan Sin Chew Daily Tan Hoon Cheng yang kena tahan ISA.Kalau mereka tak keluarkan kenyataan,takkan si wartawan ni nak buat laporan?

2) Baru-baru ni je,Menteri Datuk Rais Yatim ada komen yang dia tak setuju kalau Datuk Ahmad dikenakan ISA sebab dia kata akan bagi kesan yang besar kepada ‘rule of law’ dan sepatutnya melalui proses undang-undang yang macam biasa...
Tapi,akhirnya tiga mangsa ’pembangkang’ ini yang kena ISA.Adakah penahanan mereka ini tidak memberi kesan kepada ’rule of law’?Adakah mereka ini tidak berhak untuk menjalani proses undang-undang seperti biasa?Datuk Ahmad tak kena ISA pun..


Friday, September 12, 2008

BIASA-BIASA kepada LUAR BIASA

Biasa-biasa kepada Luar Biasa.


Dalam hidup kita ni,kena selalu ada niat dan kesedaran serta ’passion’ yang maha hebat untuk sentiasa berubah menjadi lebih baik.


Saya sendiri sejak mula menulis blog ni,rasa sangat rendah diri dengan semua blogger2 lain yang ada.

Siapalah saya nie..orang dah bertahun-tahun ada blog saya baru nak buat blog.Lepas tu masa buat tu pulak atas dasar ’paksaan’ secara tak langsung.Akhirnya saya tercari-cari sendiri makna saya ada blog ni.Saya memaknakan (re-define) blog pada hemat saya sendiri.Antaranya hasil pandangan salah seorang kawan saya yang mengatakan kepada saya bahawa kita menulis bukan nak tunjuk hebat pada orang lain,kita menulis apa saja yang kita suka untuk kepuasan kita.Andai ada orang lain baca,dapat sedikit manfaat,Alhamdulillah,kita bersyukur.Kita buat semua kerana Allah..LILLAHITAALA..


Pagi td dalam kelas Criminal Law,Deputy Dean AIKOL,Dr Iqbal membebel-bebel pada kami kerana jawapan kami yang teruk pada test yang lepas.Dia mengatakan yang kami seolah-olah tidak berfikir semasa menulis...

”When you start writing,you start to think”..katanya berulang kali.

Jadi,untuk menulis kena berfikir.Nak berfikir kena ada ‘bahan’ untuk difikir.Banyak langkah perlu diambil.Jadi kita akan berusaha meningkatkan ‘kualiti diri’ kita.


Alhamdulillah..saya makin dapat memaknakan erti penulisan dan blog ini.Banyak manfaatnya untuk dikutip.Medan yang telah tersedia.Manfaatkan sebaiknya.Mungkin bermula dengan biasa-biasa saja,tapi tak mustahil menjadi luarbiasa suatu hari nanti.Sebab sepatutnya,kalau kita claim nak buat yang segalanya hanya kerana ALLAH TAALA,kita PASTI,WAJIB buat YANG TERBAIK YANG TERMAMPU.Sebab kita buat tu bukan kerana orang biasa-biasa,kita buat kerana Pencipta kita,yang memiliki segala kekuasaan,yang memiliki alam ni,yang mengetahui segala yang ghaib yang segala-galanya.Logiknya,memang kena buat yang terbaik!

Begitu juga dalam kehidupan ini.Jangan target sekadar hendak menjadi yang biasa-biasa saja.Biarlah kita jadi ‘luar biasa’ dengan cara kita sendiri.Paling penting,’luar biasa’ disisi Allah Taala.Moga Allah pandang kita dengan kasih sayangNya yang Maha Agung kerana kita luar biasa dikalangan hamba-hambaNya yang tak terkira banyaknya.


Cipta sejarah anda sendiri setiap hari.Lakarkan sesuatu yang baru dan penting dalam hidup anda.Sentiasa improve diri.Bagi penghargaan (self-appreciation) pada diri.Ini antara

ilmu yang saya dapat dari seorang senior yang banyak membantu saya dalam mengurus kehidupan,membentuk peribadi,menyediakan diri untuk ke arah orang yang luar biasa...

Saya punya cita-cita besar untuk Islam.

Saya sedang mengorak langkah.Doakan moga setiap langkah saya dalam redhoNya..


Whiteboard,( antara P.A saya),membantu saya menguruskan masa dan kehidupan dengan lebih baik.



Selepas tamat membaca buku ini,terasa benar ‘aura’ Anwar Ibrahim ini.Terasa makin kenal siapa Anwar Ibrahim.Antara manusia ‘luarbiasa’ di dunia ini..

Wednesday, September 10, 2008

SEMARAK MANSUHKAN AUKU

Tak puas dengar "Forum On AUKU Amendments" di UIA beberapa minggu yang lepas.Bukan tak puas sebab 'best',tp tak puas sebab semua ahli panel bagi pandangan lebih kurang je.AUKU perlu dimansuhkan.Rasional disebalik penggubalan AUKU yang sebenar tak berjaya dikupas.Susah nak menilai.Namun,Tun Dr Mahathir Muhammad ada respon pasal AUKU ni di www.chedet.com(kena baca rasional Tun,baru faham respon saya ni)

Ini pulak respon saya kepada respon Tun :

Dalam penggubalan sesuatu undang-undang,antara faktor terpenting yang dilihat adalah 'intention' atau tujuan asal undang-undang itu digubal@kenapa perlu kepada undang-undang itu.Ada 2 pandangan dalam interpretation kpd intention disebalik AUKU ini.
1)"Good Intention" (Macam yang Tun sebut kat atas)
2)'Bad intention'- mengekang kegiatan politik dikalangan mahasiswa (politik yang merugikan pihak kerajaan pada masa itu)

Pandangan saya,apa yang Tun cuba rasionalkan mmg ada kebenarannya.Namun,AUKU bukanlah jalan penyelesaian terbaik.AUKU bukanlah penawar@rawatan kepada 'core problem' yang dihadapi mahasiswa.AUKU hanya serpihan yang tak menjadi penyelesai pun kepada masalah-masalah yang disebutkan.

1) Andaikata bilamana mahasiswa terlibat dengan kegiatan politik ini,mengancam dari sudut survival akademik mereka atau menghancurkan harapan negara untuk lihat golongan pakar dan intelektual lahir dari mahasiswa,dari sudut realitinya,di Malaysia kini,di universiti-universiti tempatan kita kini,berapa ramai sangat golongan mahasiswa yang 'celik politik' yang cakna pada isu-isu negara ini?Berapa ramai sangat yang aktif 'bergerak'?Mungkin tidak sampai separuh pun dari mereka ini sedar politik.Tapi,masalah kualiti graduan universiti kita tetap di takuk lama,tidak ada satu perubahan besar pun berlaku.Jadi,ini bukti,AUKU tidak menyelesaikan pun masalah mahasiswa tidak tumpu pada pelajaran mereka ketika belajar,banyak habiskan masa dengan politik seperti didakwa.

2) Kena define semula apa masalah sebenar punca kualiti graduan kita tidak sehebat yang diharapkan.Budaya 'exam oriented' semata-mata tanpa menghayati nilai ilmu itu sendiri seperti yang disebut Prof Khoo Kay Kim mungkin puncanya.Budaya hedonisme yang melampau di kampus-kampus kini mungkin juga penyumbang.

3) Mutu dan kualiti pendidikan institusi pengajian tinggi kita perlu dengan seriusnya di tingkatkan.Budaya ilmu dan akademik perlu jadi keutamaan.Jangan biar elemen-elemen politik kotor menular.Isu pelantikan Naib Chanselor,pensyarah-pensyarah yang 'dipilih' berdasar 'fikrah perjuangan' mereka,bukan nilai akademik mereka perlu diteliti dan diatasi.

Ini realiti sebenar.Saya rasa orang sebijak Tun sudah tahu semua apa yang saya sebutkan ni,tapi Tun nak juga gubal AUKU.Sebab apa ye?

Last sekali,bak kata Tun,jika penuntut sekarang sudah dewasa dan bertanggungjawab,mansuhkan saja AUKU.Ya,kami kini sudah semakin dewasa dan bertanggungjawab.Mansuhkan saja AUKU,lihatlah nanti kebangkitan mahasiswa dari sudut akademik dan politik!

Tuesday, September 9, 2008

MARAK API PERKAUMAN

Saya menulis isu ini kerana saya bimbang..

Bimbang kepada krisis perkauman yang sedang berlaku dalam negara ini.


Datuk Ahmad Ismail vs Tan Sri Dr Koh Tsu Koon

Krisis yang berlaku antara UMNO dan GERAKAN antara contoh terbaik masalah hubungan antara kaum di negara kita ini.Ketua UMNO Bukit Bendera,Datuk Ahmad Ismail yang enggan memohon maaf kepada kaum Cina atas kenyataannya dalam salah satu ceramah dalam kempen Permatang Pauh baru-baru ini bahawa orang Cina ini ’menumpang’ memberikan kesan tersendiri.Terbaru,beliau juga mendesak agar parti GERAKAN keluar dari Barisan Nasional.Semakin menjadi-jadi Datuk Ahmad ini.Sejak dari awal-awal lagi,Datuk Najib seolah-olah ’play safe’ dengan cepat-cepat mohon maaf bagi pihak Datuk Ahmad.Tapi,Datuk Ahmad tak setuju Dato Najib mohon maaf.Ada yang menjangka Datuk Ahmad akan ’diam’ setelah Pak Lah turun Pulau Pinang namun meleset kenyataan ini.Datuk Ahmad tetap tegar hingga saat ini dengan alasan mempertahankan maruah Melayu dan Islam.

Dr Khoo Tsu Koon plak mewakili GERAKAN dalam reaksi balasnya sudah tentu amat tidak puas hati dengan Datuk Ahmad ini.Terbaru,GERAKAN Pulau Pinang putus hubungan denganUMNO Pulau Pinang.Wanita GERAKAN pulak menggesa Datuk Ahmad ini dikenakan ISA.


Isu ini yang sebenarnya mungkin hanya bermula dengan ’sedikit kesilapan individu’ ataupun mungkin juga ’sedikit salah faham’ berkaitan seorang individu tetapi menjadi konflik dan krisis antara parti-parti dan paling ditakuti krisis perkauman yang amat serius yang akan terus melunar.

Mungkin ada yang gembira melihat apa yang berlaku kepada parti-parti komponen BN ini,mungkin juga ada yang bersorak riang kerana ’perancangan halus’ mereka mungkin sudah menampakkan hasil.Tak mustahil,GERAKAN akan keluar dari BN dalam masa terdekat ini.

Ini kerana masalah dalam BN sendiri yang sememangnya mengamalkan politik perkauman dalam parti-parti komponennya.Perikatan ini tidak akan tahan lama,sepertimana kata Pengerusi MCA Petaling Jaya Utara,Dr Wong Sai Hou:

”Jika BN terus mengamalkan politik perkauman,dalam masa lima tahun lagi BN akan jadi oposisi”.


Melayu vs Cina..?

Disebalik semua ini,isu perkauman antara MELAYU dan CINA tidak boleh dipandang remeh.Sejarah negara telah mencatatkan peristiwa ’ngeri’ 13 Mei 1969 akibat dari sentimen kaum yang gagal dibendung dengan baik.Membaca peristiwa sejarah 13 Mei ini telah cukup menyebabkan bulu roma saya tegak berdiri.Jauhkan Malaysia dari mengulangi 13 Mei ini.

Saya melihat,semua ini berlaku akibat lebih mengutamakan bangsa Melayu lebih dari Islam itu sendiri.Lebih bangsa dari agama.Cuba lihat kelakuan salah seorang pemimpin tertinggi UMNO Bukit Bendera ini.Adakah ini melambangkan ’ajaran’ Islam?Dr Khoo Tsu Koon dan konco2 GERAKAN pun tak buat aksi melampau seperti ini.


Islam mengajar kita tidak membeza-bezakan antara bangsa dan qabilah.Yang paling penting adalah Islam memandangkan pada pegangan agama dan ketaqwaan.Islam juga mengajar kita untuk saling menghormati antara agama,tidak kira bangsa apa pun mereka,tak kira macam mana rupa paras mereka.


”Untukmu agamamu,dan untukku agamaku” (6,Al-Kafirun)


”Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa paras kamu, tetapi All

ah melihat kepada hati kamu dan amalan kamu”(Hadis Riwayat Muslim)


”Bukan dilkalangan kami orang yang berjuang kerana asobiyah..bukan dikalangan kami orang yang berperang kerana asobiyah..”

Seorang sahabat Nabi bertanya : Apakah maksud asobiyah ?

Nabi menjawab : “ Kamu menolong kaum kamu atas dasar kezaliman”


Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat adalah contoh terbaik dikalangan pemimpin negara kita kini yang begitu kuat menterjemahkan maksud ayat dan hadis-hadis ini dalam gerak kerja dan pentadbiran negeri Kelantan.Beliau telah berjaya memerintah Kelantan yang juga berbilang kaum tetapi berjaya disatukan dengan dasar Islam yang dipraktikkan kerajaan Kelantan yang Islamik.Di Kelantan,lebih aman dan harmoni,warganya pelbagai kaum,agama dan budaya mendapat hak yang sama rata.Pelbagai perubahan dilakukan pentadbiran Kelantan dalam usaha memastikan hubungan antara kaum terjalin erat di Kelantan,antaranya dengan penubuhan Pegawai Hubungan Antara Kaum,pembinaan rumah berhala dan kuil yang tak diganggu dll.Ini kerana,Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat lebih mengutamkan Islam dari Melayu,lebih mengutamakan agama dari bangsa.


Di bumi UIAM ini,saya melihat sendiri kepelbagaian kaum,bangsa,budaya penuntut-penuntut di sini yang datang dari pelbagai negara.Cara hidup yang berbeza,warna kulit yang tak sama,pelbagai bahasa digunakan,pemakaian yang beraneka,malah kadang-kadang naik pening dengan macam-macam perangai ’foreigner’ yang sudah tentu berbeza dengan kita di Malaysia ini.Namun hati saya seringkali tersentuh bilamana solat di Masjid Sultan Ahmad Shah,UIAM ini.Tatkala sujud,semuanya sujud pada Yang Satu,tiada lagi sebarang perbezaan.Semuanya menyembah Dia Yang Satu.Inilah izzahnya Islam,penyelesai kepada segala pertelingkahan!

Thursday, September 4, 2008

HADIAH RAMADHAN...

Tazkirah ringkas oleh Asst Prof Dr Halima Boukerroucha,lecturerku dari Algeria selama 10 minit sebelum memulakan pelajaran dalam kelas Usul Fiqh II pagi tadi mengisi sedikit kekosongan yang bertamu di hatiku tatkala melalui hari keempat Ramadhan pada hari ini.Pagi yang agak kalut dengan kurangnya persiapan untuk ke kelas pagi ini,semangat yang kurang,badan yang masih letih setelah empat hari berprogram seolah-olah terubat mendengar tazkirah dari Dr Halima yang amatku hormati kerana peribadi dan prinsipnya dalam agama.Benarlah firman Allah Taala:

“Berilah peringatan,kerana peringtan itu bermanfaat" (Surah Al-A'la,9
)


Beliau bercerita tentang Ramadhan.Betapa Ramadhan ini merupakan ’hadiah yang tidak ternilai’ yang Allah kurniakan kepada hamba-hambaNya.Mengapa Ramadhan ini ’unik’ dan merupakan ’hadiah’ dari Allah Taala,antaranya :

1) Bulan Ramadhan merupakan bulan ’bonus’ yang Allah berikan kepada manusia.Amalan yang dilakukan pada bulan ini akan berlipat kali ganda diberikan pahala dari Allah Taala.Tidak sama dengan bulan-bulan yang lain.Amalan fardhu yang dilakukan,digandakan hingga 70 kali ganda,amalan sunat pula diberi pahala seolah-olah amalan fardhu.Allah beri ’bonus’ ini kepada semua hambaNya yang beramal.Syaratnya cuma perlu membuat amal.


2) Allah kurniakan ”Malam Lailatul Qadar” yang lebih baik dari seribu bulan.Satu malam yang andaikata kita beramal pada malam itu,akan diganjarkan seolah-olah beramal seribu bulan.Satu malam yang singkat yang dapat ’cover’ amalan seribu bulan.Mudah kan,tapi susah nak dapat..

”Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan (Lailatul Qadar) itu?
Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan” ( Al-Qdr,2,3)

3) Allah bantu kita untuk ber’mujahadah’ dengan menarik gangguan si syaitan yang selama ini membelengu dan mengganggu kehidupan kita setiap saat.Allah nak mudahkan urusan kita untuk beramal,untuk meningkatkan iman dan taqwa.Allah bantu kita ’cater’ musuh kita yang satu ini dan selama-lamanya musuh kita.

4) Doa akan dimaqbulkan..Apalah lagi yang kita mampu lakukan sebagai orang mukmin melainkan mohon doa dalam setiap urusan kita.Apa-apa pun kita kena berdoa,mintak pada Allah.Segala-galanya,tidak terkecuali walau satu pun.Tapi,doa kita selalu tak sempurna,selalu main-main tak bersungguh,selalu sekadar mambaca doa,bukan benar-benar mohon doa pada Allah.Jadi,Allah kasihan pada kita,Allah janji akan kabulkan doa orang yang berpuasa di bulan Ramadhan ini.Allah bagi keistimewaan ini pada bulan Ramadhan.

Amat banyak lagi kelebihan-kelebihan bulan Ramadhan yang tak terungkap disini.Cumanya,adakah kita menghargai atau tak ‘hadiah’ yang Allah bagi ini?Kalau kita dapat hadiah dari sesiapa,dari ibu ayah mungkin,apatah lagi dari seseorang yang mungkin istimewa dihati kita,kita dah rasa amat-amat gembira.Rasa bahagia..Inikan pula ’hadiah’ dari Yang Maha Agung yang mencipta kita,yang menjaga kita,yang sentiasa tolong kita.Adakah patut kita tak menghargainya?Apatah lagi,semuanya untuk kebaikan kita,bukan untuk kebaikan Dia pun.

Allah juga sangat kasihani hamba-hambaNYA,sangat-sangat sayangkan semua hambaNya.Dia tolong hambaNya yang mungkin sebenarnya dah layak dicampakkan ke neraka untuk merebut kembali segala amalan untuk membolehkannya dimasukkan ke syurga.Allah tolong hambaNya yang mungkin sudah ’fail’ dengan ujian-ujianNya untuk ’lulus’ jugak dengan bulan ’bonus’ ini.Betapa Allah sangat-sangat bersifat ’Ar-Rahim’.Tiada tandingan..

Rebutlah peluang madrasah Ramadhan ini.Sudah beberapa berita kematian sampai ke telingaku tatkala baru mencecah 4 Ramadhan ini.Bila-bila saja masa ’bonus’ ini akan tamat.
Mungkinkah kita sempat lagi mengecap segala nikmat dan hadiah Ramadhan ini.
Ya Allah..bantulah kami..